Γιατί αυτός ο τύπος καρκίνου γίνεται πιο απαρατήρητος το χειμώνα!

Οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας των ρούχων που προσθέτουμε στο σώμα μας και της αύξησης των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος που δεν ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και συσσωρεύονται σε άνετα πουλόβερ, φούτερ και…. κασκόλ, ίσως να παραμελούμε ένα πολύ σημαντικό ρουτίνα αυτόματου ελέγχου που θα έπρεπε να κάνουμε ακόμη και τους πιο κρύους μήνες.

Μια μελέτη που διεξήχθη από την Cancer Research UK , διαπίστωσε ότι ο καρκίνος του δέρματος μελανώματος αυξάνεται σταθερά κατά περισσότερο από 30% στις γυναίκες από το 2004 . Οι θεωρίες που περιβάλλουν αυτήν τη σημαντική κλίση σε αριθμούς υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιών σε θερμότερους προορισμούς . Και παρόλο που το ποσοστό επιβίωσης για αυτόν τον τύπο καρκίνου είναι σχετικά υψηλό όταν ανιχνευθεί νωρίς , ένας γιατρός πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος αποφυγής καθυστερημένης ανίχνευσης.

Όσο περισσότερα στρώματα βάζουμε, τόσο λιγότερο παρατηρούμε αλλαγές στο σώμα μας
Ο διάσημος δερματολόγος στο Stratum Clinics, ο Δρ. Adam Friedmann, ανησυχεί για το γεγονός ότι οι γυναίκες ίσως ξεχνάνε να ελέγχουν τους τυφλοπόντικες τους κατά τους χειμερινούς μήνες:

Η βλάβη στα τυφλοπόντικα μπορεί να είναι βαθμιαία και δεν συμβαίνει πάντα αμέσως μετά την έκθεση στον ήλιο, οπότε κατά τη διάρκεια του μεγάλου χειμώνα οι αλλαγές στα τυφλοπόντικα μπορεί να μην γίνουν απαρατήρητες, γιατί όλοι είμαστε τυλιγμένοι σε στρώματα
Καθώς τείνουμε να αναδεικνύουμε περισσότερο δέρμα κατά τους θερμότερους μήνες του έτους, τότε είναι πιθανότερο να παρατηρήσουμε περισσότερες ανωμαλίες στο σώμα μας . Ο Δρ Friedmann εξηγεί ότι:

Συνήθως παρατηρούμε μεγαλύτερο ποσοστό καρκίνου του δέρματος την άνοιξη και το καλοκαίρι όταν εκτίθενται τα τυφλοπόντικα μας, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολλές περιπτώσεις το χειμώνα. Έχουμε δει αρκετούς ασθενείς μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος και αυτό είναι συχνά ένα χτύπημα στην επίδραση του να μην είναι καταλαβαίνω από τον ήλιο κατά τους θερμότερους μήνες.
Οι τακτικοί έλεγχοι στο σπίτι είναι απαραίτητοι
Λοιπόν, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην συμβεί αυτό σε εμάς; Ο Δρ Friedmann προτείνει να αφιερώσουμε χρόνο για να κάνουμε αυτοελέγχους στο σώμα μας κάθε πιθανότητα που έχουμε: ακριβώς πριν από το ντους ή για παράδειγμα, καθώς ντύνεται το πρωί.

Εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, φροντίστε να το εξετάσετε ιατρικά για να μπορέσετε να σταματήσετε την εξάπλωση του καρκίνου.

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου