Connect with us

LIFE

Προσοχή! Εάν έχεις ένα από αυτά τα 10 σημάδια πρέπει να πας επειγόντως στο γιατρό σου!

Published

on

Το ήπαρ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο στο σώμα σας, το οποίο καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στην άνω δεξιά κοιλιά. Παίζει μεγάλο ρόλο στην πέψη, παράγοντας τη χολή. Το συκώτι μετατρέπει την περίσσεια ζάχαρης σε γλυκογόνο και την αποθηκεύει ως απόθεμα ενέργειας.Η αποτοξίνωση είναι ο δεύτερος σημαντικός ρόλος αυτού του οργάνου…….. Το συκώτι σας βοηθά στην εξάλειψη των απορριμμάτων και στο μεταβολισμό φαρμάκων. Το ήπαρ υποστηρίζει τη δημιουργία παραγόντων πήξης αίματος και αμινοξέων (χημικές ουσίες, που απαιτούνται για την κατασκευή των πρωτεϊνών).

Φανταστείτε, τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας, εάν αυτό το ζωτικό όργανο καταστραφεί. Παρεμπιπτόντως, το ήπαρ έχει μοναδική ικανότητα να αντικαθιστά τα τραυματισμένα κύτταρα και να αποκαθιστά τη λειτουργία τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ηπατική νόσος συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, καθώς περισσότερο από το 75% των ηπατοκυττάρων επηρεάζεται.

Πίστωση: Pixabay

Υπάρχει μεγάλος αριθμός παραγόντων, που μπορούν να συμβάλουν στη δυσλειτουργία του ήπατος.

Ίσως έχετε ακούσει ότι η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί σε πολλά προβλήματα υγείας.

Στην πραγματικότητα, το ήπαρ συνήθως διασπά τα συστατικά του αλκοόλ και τα απομακρύνει από το σώμα. Το πρόβλημα είναι, όταν το φορτίο αλκοόλ είναι πολύ υψηλό, και το συκώτι δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει.

Οι ιοί μπορούν επίσης να προσβάλουν το μεγαλύτερο στερεό όργανο, προκαλώντας φλεγμονή και απώλεια της λειτουργίας του. Σήμερα γνωρίζουμε για την ύπαρξη ιογενούς nπατίτιδας Α, Β, Γ και Δ.

Στις ΗΠΑ η nπατίτιδα C κατατάσσεται δεύτερη (μετά από κατάχρηση αλκοόλ) στις αιτίες της κίρρωσης.

Πίστωση: Pixabay

Η κίρρωση είναι ένα προχωρημένο στάδιο της ηπατικής νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από καταστροφή του ηπατικού ιστού. Τα κατεστραμμένα κύτταρα αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό που σίγουρα δεν μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του ήπατος.

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένα φάρμακα (ακεταμινοφαίνη, στατίνες, ισονιαζίδη, μεθοτρεξάτη κ.λπ.) και ακόμη και τόσο δημοφιλή συμπληρώματα βοτάνων (kava kava, ma-huan και βιταμίνη Α διαιτητικά πρόσθετα) μπορεί να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια.

Εκτός από αυτό, συχνά βλάπτουμε το συκώτι μας τρώγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλατισμένα, μεταποιημένα και βαθιά τηγανητά.

Ελέγξτε αυτά τα σημάδια ότι το συκώτι σας είναι γεμάτο τοξίνες και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά:

Πίστωση: Pixabay

# 1. Ίκτερος – όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια σας φυσικά πεθαίνουν, παράγουν απόβλητα που ονομάζονται χολερυθρίνη. Αυτή η χημική ουσία εκκρίνεται συνήθως από το συκώτι σας μέσω της χολής. Εάν κάτι πάει στραβά στη λειτουργία του ήπατος, η χολερυθρίνη αρχίζει να συσσωρεύεται στο σώμα, προκαλώντας κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών.

# 2. Κοιλιακός πόνος – το φλεγμονώδες ήπαρ μπορεί να διευρυνθεί, να ασκήσει πίεση στα νεύρα της κάψουλας (ο σάκος, που καλύπτει το συκώτι), προκαλώντας επώδυνες αισθήσεις στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιάς σας.

# 3. Κόπωση – ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των τοξινών μέσα στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεξήγητη μακροχρόνια εξάντληση, η οποία δεν εξαφανίζεται μετά τον ύπνο και την ανάπαυση.

Πίστωση: Pixabay

# 4. Εύκολος μώλωπας – το συκώτι συνήθως συμμετέχει στη δημιουργία παραγόντων πήξης του αίματος, ξέρετε. Η ηπατική ανεπάρκεια διακόπτει αυτήν τη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε μη φυσιολογικές αιμορραγίες και εύκολο μώλωπες.

# 5. Ναυτία και έμετος – τα άτομα με ηπατική νόσο συχνά παραπονιούνται για ναυτία και έμετο, ιδιαίτερα στα μεταγενέστερα στάδια.

# 6. Μεγάλη κοιλιά – η κοιλιά σας μπορεί να γίνει μεγάλη ακόμη και χωρίς να τρώτε πάρα πολύ. Ο λόγος είναι ότι η ηπατική ανεπάρκεια συνήθως οδηγεί σε ασκίτη (συσσώρευση υγρών εντός της κοιλιάς).

Πίστωση: Pixabay

# 7. Πρησμένα πόδια – η ανισορροπία του νερού προκαλεί συνήθως πρήξιμο στα κάτω άκρα.

# 8. Όξινη παλινδρόμηση – όσοι πάσχουν από ηπατική διαταραχή, συχνά έχουν καούρα.

# 9. Απώλεια όρεξης – αυτό είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα θεμάτων υγείας ευρείας ποικιλίας, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής ανεπάρκειας.

Πίστωση: Pixabay

# 10. Φαγούρα στο δέρμα – έχουμε πει ότι το ανθυγιεινό ήπαρ δεν αφαιρεί τη χολερυθρίνη όπως απαιτείται. Όταν αυτή η ουσία συσσωρεύεται στο δέρμα, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια αφόρητη επιθυμία να γρατσουνίσετε τον εαυτό σας.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων όπως η ρίζα τζίντζερ, τα ωμά λαχανικά, οι μπανάνες, η γλυκοπατάτα και η κατανάλωση φυσικών συμπληρωμάτων (γαϊδουράγκαθο, τσάι πικραλίδας, έλαιο μαύρου σπόρου και βιταμίνη Ε) μπορούν να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του ήπατός σας. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε θεραπεία και συμπληρώματα.

Πίστωση: Pixabay

Trending