Ζαούτης: “Πιθανόν να έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα”

Για τα κρούσματα της ηπατίτιδας στα παιδιά και το ενδεχόμενο να έχουμε και στην Ελλάδα φορείς αναφέρθηκε σε εκπομπή ο Θεοκλής Ζαούτης

Για τα κρούσματα της ηπατίτιδας στα παιδιά και το ενδεχόμενο να έχουμε και στην Ελλάδα φορείς αναφέρθηκε σε εκπομπή ο Θεοκλής Ζαούτης.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ότι είναι πιθανόν να έχουμε το πρώτο κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδί και στη χώρα μας. Το πιθανό κρούσμα ελέγχεται για τον αδενοϊό, ο οποίος πιθανολογείται ότι ευθύνεται για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά σε μια σειρά χωρών του κόσμου. Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

Ο κ. Ζαούτης ήταν καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα. Κάλεσε δε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, επίσης, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Ως ένα «σοβαρό θέμα» έχει χαρακτηρίσει την έξαρση της ηπατίτιδας σε παιδιά, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ο Έλληνας γιατρός και ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (21/4) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής έκανε λόγο για σοβαρά περιστατικά τονίζοντας ότι δυο από τα εννέα παιδιά που νόσησαν από τον συγκεκριμένο τύπο ηπατίτιδας, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, υπέστησαν καταστροφή στο συκώτι και έκαναν μεταμόσχευση. Περισσότερα είναι τα κρούσματα στην Βρετανία που κυμαίνονται από 70 έως 90.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρώτα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ένα κοινό αδενοϊό που «δεν κάνει ηπατίτιδες», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ακόμη χρόνο». Ο κ. Παυλάκης εξήγησε στη συνέχεια ότι η εμφάνιση του αδενοϊού στα κρούσματα αυτά ίσως είναι τυχαία λόγω της συχνότητας εμφάνισης του στα παιδιά που νοσούν «δεν μπορούμε να τα ρίχνουμε όλα στην τύχη», ενώ συμπλήρωσε ότι ίσως ο κορονοϊός συμμετέχει έμμεσα, εξασθενίζοντας το ανοσοποιητικό των παιδιών.

Το χειρότερο σενάριο, πρόσθεσε, είναι ότι καθώς δυστυχώς πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μολυνθεί και από κορονοϊό, ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού τους είχε καταστραφεί καθιστώντας τα ευάλωτα. «Μπορεί να συνδέεται. Δεν είναι τίποτα σίγουρο. Ένα κακό σενάριο είναι ότι δυστυχώς ο κορΟνοϊός συμμετέχει έμμεσα, οπότε μια κάποια άλλη ιική λοίμωξη που δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις τώρα μπορεί να έχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το μόνο που σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη είναι απόλυτα σαφές είναι ότι τα εμβόλια δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με την έξαρση της ηπατίτιδας. «Πώς το ξέρουμε; Τα παιδιά αυτά είναι 1 – 2 χρονών, δεν είχαν εμβολιαστεί. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα