Υγεία: Το φάρμακο που βοηθάει να χάσεις βάρος χωρίς νυστέρι

Ευχάριστα νέα για όσους θέλουν να έχουν απώλεια βάρους , άτομα κυρίως υπέρβαρα ή παχύσαρκα χωρίς να απαιτείτε χειρουργική επέμβαση .

Πιο συγκεκριμένα ένα φάρμακο, το οποίο πρόσφατα εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Ο λόγος για το Tirzepatide, το οποίο, σύμφωνα με νέα έρευνα, με μία δόση ανά εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια έως και 23,6 κιλών σε άτομα χωρίς διαβήτη.

Ειδικότερα, το Tirzepatide που πωλείται στην αμερικανική αγορά ως Mounjaro, εξετάστηκε σε άτομα χωρίς διαβήτη με τρεις δοσολογίες: 5, 10 και 15 mg. Παχύσαρκοι ή υπέρβαροι που συμμετείχαν στην έρευνα και πήραν τη δόση των 5 mg έχασαν κατά μέσον όρο 16 κιλά. Όσοι πήραν τη δόση των 10 mg έχασαν 22 κιλά και στην τρίτη κατηγορία 23,6 κιλά.

«Σχεδόν το 40% των ατόμων έχασαν το ένα τέταρτο του βάρους τους», δήλωσε η Δρ. Ania Jastreboff, συνδιευθύντρια του Yale Center για τη Διαχείριση του Βάρους και μία εκ των συντακτών της έρευνας.

«Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά», δήλωσε στο CNN από την πλευρά του ο Δρ. Robert Gabbay, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής στην Αμερικανική Ένωση για τον Διαβήτη. «Η απώλεια βάρους που είδαν σε αυτή την έρευνα ήταν ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες έρευνες σε διαβητικούς», δήλωσε ο Gabbay. «Η μέση κατηγορία απώλειας βάρους για τα άτομα σε αυτή τη νέα έρευνα ήταν 22 κιλά – 22 κιλά είναι πολλά. Είναι στην κλίμακα απώλειας βάρους που κατά παράδοση θεωρούμε πιθανή μόνο μέσω εγχείρησης», συμπλήρωσε.

Συνολικά, τα άτομα χωρίς διαβήτη έχασαν κατά μέσο όρο 15% έως 20,9% του αρχικού τους βάρους κατά τη διάρκεια των 72 εβδομάδων της κλινικής έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε μέσα στο σαββατοκύριακο στο The New England Journal of Medicine. Οι συμμετέχοντες που πήραν το placebo, έχασαν μεταξύ 2,4% και 3,1% του βάρους τους.

Αντιθέτως, τα άτομα με διαβήτη που έλαβαν το φάρμακο έχασαν κατά μέσον όρο το 15% του αρχικού τους βάρους. «Δεν είναι ασυνήθιστη παρατήρηση. Η επίδραση και άλλων φαρμάκων για την απώλεια βάρους είναι μικρότερη σε άτομα με διαβήτη και ειλικρινά δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί», εξήγησε ο Gabbay, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η επίδραση του φαρμάκου εξακολουθεί να είναι σημαντική και στους διαβητικούς.

Το φάρμακο που αλλάζει την ζωή των παχύσαρκων

Στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν 2.500 άτομα χωρίς διαβήτη με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30 ή άνω του 27 και είχαν τουλάχιστον μία καρδιακή νόσο, η οποία συνδέεται με το βάρος, όπως υψηλή πίεση ή υψηλή χοληστερίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενήλικες με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25 θεωρούνται υπέρβαροι.

Στην αρχή της έρευνας, οι συμμετέχοντες ζύγιζαν κατά μέσον όρο 104,8 κιλά και είχαν δείκτη μάζας σώματος 38.

Οι ενήλικες στην έρευνα πραγματοποιούσαν οι ίδιοι την ένεση με το Tirzepatide ή το placebo μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας μία συσκευή σαν στυλό, η οποία είχε μία πολύ μικρή βελόνα.

Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα πήγαιναν επίσης σε ειδικές συνεδρίες για συμβουλές διατροφής και σωματικής άσκησης τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Gabbay, αυτά τα δύο στοιχεία προφανώς βοήθησαν, ωστόσο δεν μπορούν να οφείλονται αποκλειστικά για τα σαρωτικά αποτελέσματα της έρευνας.

«Η απώλεια βάρους που βλέπουμε όταν ο κόσμος αθλείται και μειώνει το όριο των θερμίδων είναι περίπου μεταξύ 5% και 7%. Αυτή η έρευνα έδειξε σημαντικά μεγαλύτερη απώλεια βάρους, πολύ περισσότερο απ’ ότι θα φανταζόμασταν με αλλαγή στον τρόπο ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στις πιο συχνές παρενέργειες συγκαταλέγονται ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Μεταξύ 2,6% και 7,1% των συμμετεχόντων σταμάτησαν τη θεραπεία λόγω αρνητικών περιστατικών. Στο ίδιο το φάρμακο αναγράφεται προειδοποίηση, με την οποία αποτρέπεται η χρήση σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένου τύπου θυρεοειδή.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

iciao.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΕΜΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από μια ταπεινή blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και ταυτόχρονα έχω ξεκινήσει μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Αγαπώ την φύση και προτιμώ την φύση απο την βοή της πόλης. Μεγάλη μου επιθυμία κάποια στιγμή να καταφέρω να αποκτήσω ένα σπίτι μέσα στην φύση όπου θα ζω με ηρεμία