Τι σηματοδοτεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας;

Η έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, από την 1η Ιουλίου στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, συμβάλλει, εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας

Η εφαρμογή myErgani είναι πια διαθέσιμη σε κινητά και τάμπλετ, με σκοπό τη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης όσων εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κ. Χατζηδάκης κάνει λόγο για σημαντικό βήμα προς την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης αλλαγών που σχετίζονται με τις εξελίξεις στον τεχνολογικό τομέα.

Η έναρξη εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, από την 1η Ιουλίου στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, συμβάλλει, εκτός από την τήρηση του ωραρίου εργασίας, στην καταπολέμηση της αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας, δηλαδή συνθηκών που υποβαθμίζουν το πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Συνολικότερα, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επαγγελματικών ατυχημάτων ή ασθενειών του παρελθόντος.

Ωστόσο, το πρόβλημα, όπως κατέδειξαν και  δυστυχήματα που συνέβησαν πρόσφατα, παραμένει, ενώ νέοι κίνδυνοι αναδύονται. Η κυβέρνηση για τη βελτίωση στην πράξη των συνθηκών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, τμήμα των οποίων είναι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Πιο ειδικά, στις δράσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο,  περιλαμβάνονται η κύρωση συμβάσεων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία και για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, η θέσπιση ίδιων υποχρεώσεων για πρόνοια, υγιεινή και ασφάλεια από τις ψηφιακές πλατφόρμες έναντι των αυτοαπασχολούμενων, με εκείνες που ισχύουν για τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, η χορήγηση του διαλείμματος μετά από τέσσερις ώρες εργασίας, αντί για έξι, η κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία, καθώς και η νέα Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία που τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα