Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τους εργάτες που σκοτώθηκαν στην απεργία του Μαΐου του 1936 (φωτο & video)

Στεφάνια από κόκκινα γαρύφαλλα στο μνημείο του Εργάτη, δίπλα στο κτήριο του ΕΚΘ, κατέθεσαν το πρωί της Δευτέρας μέλη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και άλλων σωματείων της πόλης.

Με τον τρόπο αυτό τίμησαν τους εργάτες που έχασαν τη ζωή τους τον Μάιο του 1936 στη Θεσσαλονίκη, στα τραγικά γεγονότα του τριημέρου 9-11 Μαΐου, με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση των καπνεργατών στην οποία συμμετείχαν και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

«Η 9η Μαΐου είναι μια ιστορική μέρα για το εργατικό κίνημα σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης λέγοντας πως οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την απεργία των καπνεργατών, έβγαλε όλη την πόλη στους δρόμους.

«Μια πόλη ολόκληρη στους δρόμους, μια λαϊκή εξέγερση ενάντια στο καθεστώς που υπήρχε, στις συνθήκες εργασίας που υπήρχαν απαιτώντας την 8ωρη εργασία, την ξεκούραση, τις καλύτερες αμοιβές» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ.

«Τιμούμε τους 12 νεκρούς εκείνου του διαστήματος, συνεχίζουμε αυτούς τους αγώνες», λέγοντας πως η 9η Μαΐου αποτελεί την ιστορικότερη μέρα του εργατικού αγώνα για την Ελλάδα μετά την Πρωτομαγιά.

Παράλληλα ο κ. Κυπριανίδης δήλωσε πως για να τιμηθεί η 9η Μαΐου μια από τις προτάσεις είναι να ονομαστεί ο σταθμός του μέτρο στη Βενιζέλου «Μάης του 36». Σημειώνεται πως στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου έπεσε ο πρώτος νεκρός τον Μάιο του 1936.

«Τιμούμε τον αιματοβαμμένο Μάη του 36 της Θεσσαλονίκης, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες εκείνης της εποχής τιμούμε τους αγωνιστές εκείνης της εποχής που έδωσαν το αίμα τους παλεύοντας για αξιοπρέπεια στη δουλειά, για αξιοπρέπεια στη ζωή», δήλωσε από την πλευρά του ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αμπατζάς.

Τόνισε επίσης πως οι αγώνες αυτοί δεν θα ξεχαστούν, «ειδικά στη σημερινή συγκυρία που τα εργατικά δικαιώματα καταπατώνται , το οικογενειακό εισόδημα εξαλείφεται».

«Σήμερα είναι πολλά από τα αιτήματα εκείνης της εποχής, με τη σύγχρονη ανάγνωσή τους, επίκαιρα», δήλωσε ο Δημαρχος Νέαπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Υπογράμμισε ωστόσο πως -κακως- τα γεγονότα του Μάη του 1936 δεν είναι ευρέως γνωστά και πως «πρέπει να ξαναφωτιστεί ο αγώνας των εργαζομένων του Μάη του 36».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σωματεία και φορείς της πόλης. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εκπροσώπους τους και στη συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εργατών που σκοτώθηκαν τον Μάιο του 1936.

Μέλη του ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνια για τους νεκρούς εργάτες στα γεγονότα του Μαΐου του 1936 στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Εκεί υπήρχε το μνημείο του Καπνεργάτη, το οποίο έχει απομακρυνθεί, λόγω των εργασιών του μετρό.

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου