Θεσσαλονίκη: Σταθερό το ιικό φορτίο στο λιμάνι

Θεσσαλονίκη: Μετά από την έκθεση του ΕΟΔΥ, και την μελέτη των λυμάτων διαπιστώνεται πως στο λιμάνι είναι σταθερό το ιικό φορτίο.

Βάσεις της έκθεση του ΕΟΔΥ, στο επίπεδο των προηγούμενων ημερών υπολογίζεται η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ φαίνεται μια τάση σταθεροποίησης, που η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ εκτιμά ως αναμενόμενη στο πλαίσιο της αργής αποκλιμάκωσης των τελευταίων εβδομάδων.

Τι έδειξε η μελέτη

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 16/05/2022 και της Τρίτης 17/05/2022 είναι:

-Οριακά σταθερή (+14%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 14/05/2022 και της Κυριακής 15/05/2022.

-Οριακά μειωμένη (-23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 09/05/2022 και Τρίτης 10/05/2.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα