Τα μανιτάρια πλευρώτους διαγράφονται από τις χορτοφαγικές επιλογές, καθώς σκοτώνουν και τρώνε σκουλήκια

Εύρημα μελέτης για τα μανιτάρια πλευρώτους αποκαλύπτει πως πρόκειται για σαρκοφάγο είδος που σκοτώνει με τοξικό αέριο τα σκουλήκια και μετά τα τρώει. Εντυπωσιάζει ο τρόπος που το κάνουν. Αφορά τοξικό αέριο που παραλύει τα νεύρα των νηματωδών.

Μανιτάρι λέμε το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων, με ομβρελοειδή μορφή. Πρόκειται για το σώμα, ό,τι προκύπτει δηλαδή, από την ανάπτυξη των σποριών.

Το κύριο μέρος του μύκητα είναι υπόγειο -σχεδόν πάντα αθέατο. Λέγεται μυκήλιο.

Γιατί τα λέμε όμως, όλα αυτά;

Μύκητας πλευρώτους μανιταριών χρησιμοποιεί νευρικό αέριο, για να παραλύσει και στη συνέχεια να ρουφήξει τα μικροσκοπικά σκουλήκια (νηματώδη) που το απειλούν -που είναι έτοιμα να αναπτυχθούν πάνω του.

Το αέριο αυτό, λέγεται 3-οκτανόνη.

Το τι κάνει ο συγκεκριμένος μύκητας ήταν γνωστό από το ’80. Τώρα έγινε γνωστό και το πώς το κάνει.

Η Yen-Ping Hsueh του ερευνητικού ινστιτούτου Academia Sinica, στην Ταϊβάν και η ομάδα της είχαν ανακαλύψει πως ο μύκητας του πλευρώτους περιέχει μικροσκοπικές δομές, σε σχήμα γλειφιτζουριού. Αυτές ανοίγουν όταν τα νηματώδη σκουλήκια πιέζουν το κεφάλι τους πάνω τους.

Τώρα ανακάλυψαν πως όταν προκληθεί σχισμή, απελευθερώνεται από αυτήν ένα αέριο που είναι πολύ τοξικό για το νευρικό σύστημα των σκουληκιών.

Για την ακρίβεια, προκαλεί μαζική εισροή ιόντων ασβεστίου στα νευρικά και τα μυικά κύτταρα του σώματος, οδηγώντας σε ταχεία παράλυση και θάνατο.

Το φαινόμενο ονομάστηκε “νευρικό αέριο σε γλειφιτζούρι”.

Το ‘γλειφιτζούρι’ που ‘βγάζει’ το τοξικό αέριο
Το ‘γλειφιτζούρι’ που ‘βγάζει’ το τοξικό αέριο SCIENCE

Αφότου σκοτωθεί η λεία, οι δομές αναπτύσσονται γύρω από το σώμα του σκουληκιού, για να το απορροφήσουν “ίσως γιατί έτσι ‘λαμβάνουν’ άζωτο, στοιχείο που είναι ανεπαρκές στο σάπιο ξύλο όπου αναπτύσσεται ο μύκητας”.

Αν είναι επικίνδυνο και για τους ανθρώπους αυτό το αέριο;
Βρίσκεται στην μακριές διακλαδιζόμενες δομές που αναπτύσσονται μέσα στο σάπιο ξύλο και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του μύκητα. Αυτά που βλέπουμε, κόβουμε και τρώμε δεν είναι τοξικά.

Το εύρημα ωστόσο, προκαλεί συζήτηση στη vegan κοινότητα, σχετικά με το εάν τα μανιτάρια πλευρώτους είναι μια πραγματικά vegan τροφή.

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου