Στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά προτεραιοποιούν το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά προτεραιοποιούν το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην πορεία μετάβασης της Χώρας προς την κυκλική οικονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να διαβαστούν, ανάμεσα σε αρκετά άλλα, οι αποφάσεις οργανισμών του δημοσίου τομέα που κινούνται με τόλμη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η απόφαση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού να προβεί σε διπλασιασμό του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, διπλασιάζεται μέσα στη χρονιά το δυναμικό παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της ΔΕΗ, καθώς, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών και φωτοβολταϊκών αναμένεται να φθάσει στα 489 μεγαβάτ, από 239 σήμερα.

Οι μονάδες που προστίθενται στο δυναμικό της ΔΕΗ είναι ισχύος 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα και 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη που προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα εξαμήνου, ενώ άλλα 100 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά και αιολικά, που επίσης είναι υπό κατασκευή, αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, οι άδειες που διαθέτει η ΔΕΗ σε διάφορα στάδια ωρίμανσης είναι συνολικά 5,9 γιγαβάτ από τα οποία 4,7 γιγαβάτ είναι φωτοβολταϊκά και 1 γιγαβάτ μονάδες αποθήκευσης. Στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται δηλαδή τα υδροηλεκτρικά που λειτουργεί η επιχείρηση.

Από τα στοιχεία προκύπτει σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων στα δίκτυα για την υποδοχή νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 υπερδιπλασιάστηκε το πλήθος των μονάδων που τέθηκαν σε λειτουργία, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ η ισχύς των νέων μονάδων είναι αυξημένη κατά 62 %.

Η στροφή αυτή προς τις ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές είναι ένας αναπόσπαστος κρίκος στην αλυσίδα που συνδέει περιβαλλοντικά υποδείγματα του χθες με συγκαιρινές μας προσκλήσεις.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα