Πέθανε ο πρώην πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Ηλίας Κουσκουβέλης

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης. Τα τελευταία χρόνια έδωσε μάχη με την επάρατη νόσο και έφυγε στα 61 του χρόνια νικημένος από αυτήν.

Ο Ηλίας Κουσκουβέλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Απoφοίτησε από το Λύκειο Νέων Μουδανιών και εισήχθη με υποτροφία στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές, συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Nantes, στη Γαλλία και απέκτησε (1983), πρωτεύοντας, μεταπτυχιακό δίπλωμα (D.E.A.) με ειδίκευση στο Δίκαιο και την Πολιτική της Θάλασσας, του Αέρα και του Διαστήματος. Έχοντας ξεκινήσει το 1983 το διδακτορικό του, έλαβε υποτροφία το 1985 από το Πανεπιστήμιο του Denver, στις ΗΠΑ, και απέκτησε τον δεύτερο μεταπτυχιακό του τίτλο (M.A.) στις Διεθνείς Σπουδές, με βαθμό άριστα (GPA: 4,000).

Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο γνωστικό πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας, μελετώντας τις νομικές, πολιτικές και στρατηγικές διαστάσεις των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στο διάστημα. Το 1989 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Grenoble, στη Γαλλία, με βαθμό summa cum laudae.

Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται τα βιβλία: Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, Λήψη Αποφάσεων – Κρίση – Διαπραγμάτευση, Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη και τη Θεωρία της Πολιτικής, Στρατηγική και Πυρηνική Αποτροπή στον Ψυχρό πόλεμο και Διπλωματία και στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα εκδόθηκε από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το βιβλίο του Θεωρία Απόφασης στον Θουκυδίδη. Έχει, επίσης, δημοσιεύσει άρθρα σε μια σειρά από συλλογικούς τόμους, συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια έκδοσης στα Ελληνικά βιβλίων διακεκριμένων ακαδημαϊκών, όπως ο Robert Gilpin, ο Hedley Bull, ο John Mearsheimer, κα. Στο επιστημονικό συγγραφικό του έργο έχουν γίνει περισσότερες από 250 διεθνείς ετεροαναφορές.

Υπήρξε Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών & Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του ίδιου Τμήματος και κάτοχος της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ “Θουκυδίδης”.

Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από το 2006 έως το 2010 και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων από το 2004 έως το 2006. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και εξωκοινοβουλευτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, κριτής στο επιστημονικό περιοδικό Comparative Politics.

Ως ερευνητής εργάστηκε για το Πανεπιστήμιο Washington, Seattle, ΗΠΑ, για το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και Αέρα στο Πανεπιστήμιο της Nantes, Γαλλία, για το Νομικό Τμήμα Διαστημικών Υποθέσεων και το Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων Συμβουλίου Ασφαλείας στον ΟΗΕ.

Επίσης, συνεργάστηκε με το Υπουργείο Προεδρίας από το 1992-1994 και ως εμπειρογνώμων με τη 12η Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα το 1992. Τιμήθηκε με βραβεία, διακρίσεις και υποτροφίες από τη Δράση Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, την Γαλλική Ακαδημία Αέρος και Διαστήματος, το Πανεπιστήμιο του Denver και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2011 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Το 1991 έγινε Δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών και από το 1997 ήταν Δικηγόρος του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου