Περιφέρεια Αττικής: 3.845 έργα προϋπολογισμού 301,9 εκατ. ευρώ για την περιφερειακή ενότητα Κεντρικού Τομέα

Περιφέρεια Αττικής: Στα έργα που υλοποιούνται στους δήμους του Κεντρικού Τομέα -μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020- στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάδειξη της  ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλη

Στα έργα που υλοποιούνται στους δήμους του Κεντρικού Τομέα -μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020- στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την ανάδειξη της  ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Κέντρου και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε ενημερωτική εκδήλωση, στο μουσείο της Ακρόπολης.

Ο κ Πατούλης υπογράμμισε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί είναι ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και το περιβάλλον όπως, η αναμόρφωση της Εθνικής Πινακοθήκης, ο εκσυγχρονισμός του Ωδείου Αθηνών, η δημιουργία του ψηφιακού μουσείου της Ακρόπολης και η ανακατασκευή του παλαιού μουσείου, το μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Πλάκα, η συντήρηση του ναού του Ολυμπίου Διός, η αποκατάσταση του ιστορικού ναού των Αγ. Θεοδώρων, η αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου και η δημιουργία υποδομών για την στέγαση της βιβλιοθήκης της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ιστορικού αρχείου και εκθεσιακού χώρου κατάλληλου για εκδηλώσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη διπλή ανάπλαση του γηπέδου της ΑΕΚ, ενημερώνοντας ότι «τα έργα βρίσκονται στην τελική φάση και θα έχουμε τη χαρά το Σεπτέμβριο να βρεθούμε στο άνοιγμά του, καθώς και των συνοδών έργων για τη διαμόρφωση της κυκλοφορίας με την υπογειοποίηση της οδ. Πατρ. Κωνσταντίνου».

Αναφορικά με τη διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και λεωφ. Αλεξάνδρας ο κ. Πατούλης υπενθύμισε την υποχρέωση της Περιφέρειας, του δήμου Αθηναίων και του Δημοσίου να καλύψουν το κόστος των υποδομών (άνω των 160 εκ. ευρώ) λέγοντας:

«Είμαστε στην πρώτη γραμμή, στο μεγάλο έργο που θα αναβαθμίσει μια από τις πιο εγκαταλελειμμένες περιοχές της Αθήνας και θα επιτρέψει στον Παναθηναϊκό, να αποκτήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που αρμόζουν σε έναν τόσο μεγάλο σύλλογο». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δημιουργία 9 γηπέδων 5Χ5, στον δήμο της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά τη στόχευση να καταστεί η Αττική πράσινη Περιφέρεια, ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στις σημαντικότερες παρεμβάσεις, όπως στο Πεδίο του Άρεως όπου «συνυπάρχει ο πολιτισμός και ο αθλητισμός και φιλοξενεί πολλές και διαφορετικές δράσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις». Επίσης στο Αττικό Άλσος, όπου με τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή του, ανακατασκευάστηκε και φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και φεστιβάλ, το θέατρο «Κατίνα Παξινού».

Ο περιφερειάρχης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη στόχευση να κλείσει η Φυλή έως το 2025, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος ανακύκλωσης, ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διανομή και τοποθέτηση σχετικού εξοπλισμού σε όλους τους δήμους, και σύντομα θα εγκαινιαστεί ο πρώτος Πολυχώρος Ανακύκλωσης στο Γαλάτσι.

Στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας ανάφερε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις όπως:

Η ολοκλήρωση της β’ φάσης του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στον κόμβο Πειραιώς και Χαμοστέρνας.
Το αντιπλημμυρικό έργο της Ηλιούπολης – Βύρωνα (περιοχή Καρέα), και αποχέτευσης στο δήμο Καισαριανής.
Το αντιπλημμυρικό του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με την ενίσχυση του υφιστάμενου συλλεκτήρα Σ7.
Νέοι αγωγοί ομβρίων κι έργα αποκατάστασης τοίχων κι αντιστήριξης πρανών σε ρέματα του κεντρικού τομέα.
Προγραμματίζεται η εκτροπή Κυκλοβόρου στον Κηφισό για να ενισχυθεί η αντιπλημμυρική προστασία του Κέντρου της Αθήνας.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται στον Κεντρικό Τομέα, με προϋπολογισμό 301,9 εκ. ευρώ, 3.845 έργα και δράσεις, μεταξύ των οποίων:

Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτίρια σε Ηλιούπολη, Καισαριανή, Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα, Βύρωνα και Δάφνη- Υμηττό.
Κατασκευή σχολικών υποδομών, σε Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια και Ζωγράφου
Δόθηκαν 105,3 εκατ. ευρώ σε 3.656 επιχειρήσεις του Κεντρικού Τομέα για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του covid.
Xρηματοδοτήθηκαν με 19,5 εκατ. ευρώ, κοινωνικές δομές και 24 δράσεις κοινωνικής προστασίας,
Δόθηκαν 3,3 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.
Μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ΟΧΕ με 85,4 εκατ. ευρώ.
Η αποκατάσταση κι αξιοποίηση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ.
Η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών.
Η αποκατάσταση των κτιρίων του πρώην Λυσσιατρείου στο Βοτανικό και η στέγαση στο χώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων.
Η μελέτη για την κατασκευή 4 νέων πεζογεφυρών (οι 2 στον Κεντρικό Τομέα).
Η ανάδειξη και περιβαλλοντική αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου (διαπερνά 8 δήμους).

Επίσης στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας οι παρεμβάσεις αφορούν εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις οδών, έκτασης εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, σε Αθήνα και δήμους του Κεντρικού Τομέα.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει επίσης, τη λειτουργία ενός σύγχρονου κέντρου ελέγχου κυκλοφορίας, νέους φωτεινούς σηματοδότες με κάμερες ασφαλείας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων led στους κύριους οδικούς άξονες που καθιστούν τους δρόμους μας περισσότερο ασφαλείς», επισήμανε ο κ. Πατούλης.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την τουριστική προβολή της Αττικής, με ολοκληρωμένες καμπάνιες που έχουν κερδίσει διεθνείς διακρίσεις, τονίζοντας ότι «με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αναδείξουμε την Αττική ως τουριστικό προορισμό 12 μήνες τον χρόνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα