Πάτρα: Προκαταρκτική εξέταση για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας

Πάτρα: Ξεκινά ένας νέος κύκλος έρευνας για τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας, μετά τα όσα έγιναν με τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγήθηκε στην ανακρίτρια για την υπόθεση των θανάτων των παιδιών στην Πάτρα. Μετά από την δίωξη της Πισπιρίγκου ξεκινά νέος κύκλος έρευνας για το θάνατο των άλλων δύο αδικοχαμένων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Οι δύο φάκελοι των δικογραφιών για το θάνατο της μόλις 6 μηνών Ίριδας, τον Μάρτιο του 2021, αλλά και της 3,5 ετών Μαλένας, τον Ιούλιο του 2019, περνούν στα χέρια δύο εισαγγελέων, υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.

Σαφής εντολή

Τις έρευνες για τους θανάτους των δύο παιδιών θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου. Η εντολή μάλιστα είναι σαφής. Η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και στις δύο αυτές υποθέσεις οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο.

Έτσι, με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» οι ακριβείς συνθήκες που έφυγαν από τη ζωή τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα, μέσα διάστημα 20 μηνών.

Πάτρα: Ενδείξεις ασφυξίας για Μαλένα και Ίριδα – Τι αποκαλύπτουν τρεις ιατροδικαστές

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η έρευνα για τον θάνατο των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα, της Ίριδας και της Μαλένας, το 2021 και το 2019 αντίστοιχα, μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με τη RealNews, οι αρχές καλούνται πλέον να απαντήσουν στο ερώτημα αν τα δύο παιδιά δολοφονήθηκαν και με ποιο τρόπο, με τους ειδικούς ιατροδικαστές που μίλησαν στην εφημερίδα να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, με βάση το σύνολο των ευρημάτων, να είχαν ασφυκτικό θάνατο. Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, δεν αποκλείεται να προκύψουν ευθύνες για λάθη και ολιγωρία στο χειρισμό της υπόθεσης από τις αρμόδιες Αρχές, καθώς χρειάστηκε να χάσει τη ζωή του και το τρίτο παιδί, η μικρή Τζωρτζίνα, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, η οποία, μόλις πριν από λίγα 24ωρα, κατέδειξε εγκληματική ενέργεια.

Θα μπορούσε, άραγε ο αιφνίδιος θάνατο του 6,5 μηνών βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη να είχε κινήσει τις υποψίες νωρίτερα; Η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, που εξέτασε τη σορό της Ίριδας μιλά μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση. Η ίδια κάνει λόγο για «πληρέστατη ιατροδικαστική έκθεση» στην περίπτωση της Ίριδας και για κακώσεις «που παραπέμπουν σαφώς κάπου…».

Η… διπλή αιτία θανάτου

Η διατύπωση της κ. Τσιόλα είναι εξαιρετικά προσεκτική δεδομένης και της σοβαρότητας της υπόθεσης. «Τα άλλα δύο περιστατικά παραμένουν ανοιχτά. Γνωρίζω ότι σύντομα θα καταθέσω. Οπότε η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση. Από τη δική μου πλευρά δεν έχει αλλάξει κάτι. Θα κληθώ να δώσω τις διευκρινίσεις που πρέπει, γιατί είναι απαραίτητες, από πέρυσι το λέμε» αναφέρει με νόημα. Παράλληλα, τονίζει στην εφημερίδα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει επανεξέταση της σορού της Ίριδας γιατί η έκθεση είναι πληρέστατη και δεν υπολείπεται σε κάτι.

«Η παθολογοανατόμος στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλούσε για κάτι παθολογικό. Όταν έλαβα την έκθεση, συμπλήρωσα την αιτία θανάτου (πνευμονικό οίδημα). Αυτό δεν συνηθίζεται σε άλλες μου εκθέσεις. Δηλαδή δεν βάζω ποτέ διπλή αιτία». Η αγενεσία φλεβοκόμβου, ως αιτία θανάτου, είχε καταγραφεί από την παθολοανατόμο Αντιγόνη Μητσέλου. Όμως, η ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομίας που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών στις 22 Μαρτίου του 2021 είχε διαφορετικές επισημάνσεις. Σε αυτή αναφέρεται πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μια ημέρα νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου στην κούνια του.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Οι, δε, εργαστηριακές εξετάσεις ήταν όλες αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες. Ωστόσο, πέριξ του στόματος, βρέθηκε έκζεμα, το οποίο πλέον κινεί πολλές υποψίες, ενώ καταγράφεται και άλλο ένα εύρημα, ένα σκίσιμο στο εσωτερικό του στόματος.

Οι αστοχίες

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, κάνει λόγο για αστοχίες στη διεξαγωγή των ιατροδικαστικών ερευνών των δύο παιδιών. «Η πρώτη αστοχία είναι κυρίως ως προς την αιτία θανάτου που αποδόθηκε στο πρώτο παιδί, την ηπατική ανεπάρκεια, κάτι το οποίο δεν συνάδει ούτε με τα ευρήματα. Στη δεύτερη περίπτωση, το εύρημα της παθολογοανατόμου περιέπλεξε την υπόθεση.

Το πνευμονικό οίδημα που έβαλε ως δεύτερη αιτία θανάτου η κ. Τσιόλα τώρα μπορεί να αιτιολογηθεί πλήρως με ασφυκτικό θάνατο, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές τοξικολογικές και στα δύο πρώτα παιδιά. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε εικόνα από την άτυπη επιτροπή για τη Μαλένα, ενώ στην περίπτωση της Ίριδας αρκεί η κατάθεση της κ. Τσιόλα» καταλήγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα