Πάτρα: Οι ουσίες που βρέθηκαν στο αίμα της Τζωρτζίνας

Πάτρα: Σοκαριστικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με τον θάνατο των τριών παιδιών που έχασαν την ζωή τους μέσα σε τρία χρόνια.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον θάνατο των τριών παιδιών. Μάλιστα στο επεισόδιο της Παρασκευής, στο Φως στο Τούνελ, η Αγγελική Νικολούλη αποκάλυψε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ζήτησε να ταφεί η Τζωρτζίνα με το τάμπλετ της. 

Σε ότι αφορά τις ουσίες που φάνηκαν στο αίμα της κόρης της Πισπιρίγκου, η Χρυσάνθη Σαρδέλη αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι η κεταμίνη, που βρέθηκε σε υψηλά ποσοστά στο σώμα της 9χρονης Τζωρτζίνας, αλληλεπίδρασε με άλλο φάρμακο και προκάλεσε το θάνατο του παιδιού.

Τι ανέφερε για την κεταμίνη

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ένα από τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί για επιληπτικές κρίσεις, γνωρίζουμε ότι αλληλεπιδρά με την κεταμίνη αυξάνοντας τον κίνδυνο για αναπνευστική καταστολή και τελικά επιπλοκές όπως αυτή που είδαμε». «Το παιδί αυτό λόγω των προβλημάτων υγείας που του δημιουργήθηκαν, έπαιρνε πολλά άλλα φάρμακα που δεν έπαιρναν παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας» σημείωσε.

«Όσα περισσότερα φάρμακα παίρνει κάποιος, ειδικά τα παιδιά, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν βάσει των στοιχείων από το ιατρικό ιστορικό. Το μόνο φάρμακο που βρέθηκε και δεν είχε χορηγηθεί από το νοσοκομείο ήταν η κεταμίνη», δήλωσε. Σε ερώτηση, ύστερα από πληροφορίες της δημοσιογράφου, αν ερευνούν και πρόσθετη ουσία στην Τζωρτζίνα η ίδια απάντησε θετικά και είπε ότι γίνονται κάποιες εξετάσεις αυτή τη στιγμή «υπάρχει τέτοια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή και τα αποτελέσματα τα ανακοινωθούν δια της ιατροδικαστικής οδού».

Από την πλευρά της, η Ελένη Ζαγγελίδιου, προϊσταμένη Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης μίλησε για την άψογη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με σημαντικά αποτελέσματα, η οποίο οδήγησε στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Ελένη Ζαγγελίδου, τονισε ότι η έρευνα συνεχίζεται. «Πιθανότατα να έρθουν στο φως και άλλα ευρήματα», είπε. Επίσης, στην εκπομπή αποκαλύφθηκε ότι ίσως υπάρχουν κοινά ευρήματα στη Μαλένα, στο αδερφάκι της Τζωρτζίνας. «Μπορεί τα παιδιά να έφυγαν, αλλά άφησαν πίσω τους στοιχεία», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Λιδοκαϊνη – πριλοκαϊνη: Οι ουσίες που εντοπίστηκαν στο αίμα της Τζωρτζίνας

Όπως αναφέρει το ereportaz.gr, στο σώμα της Τζωρτζίνας βρέθηκαν κι άλλες ουσίες. Συγκεκριμένα, από τον τοξικολογικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών φαίνεται να έχει εντοπιστεί εκτός από την κεταμίνη και νορκεταμίνη (μεταβολίτης της κεταμίνης), καθώς και λιδοκαϊνη και πριλοκαϊνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι συγκεκριμένες ουσίες εξετάζονται πλέον και εκείνες καθώς σε αντίθεση με την κεταμίνη γι’ αυτές δεν πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος. Σε ότι αφορά τις ουσίες οι οποίες πλέον ερευνώνται (σε ότι αφορά την ποσότητά τους) και ενδεχομένως να προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στο θρίλερ της Πάτρας σημειώνεται ότι:

Η λιδοκαΐνη (lidocaine) είναι τοπικό αναισθητικό και ανήκει στην κατηγορία των αμινοαμιδίων. Προκαλεί αναστρέψιμο αποκλεισμό της μετάδοσης των ώσεων κατά μήκος των κεντρικών και περιφερικών νευρικών οδών. Η δράση τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστολή της διόδου των ιόντων νατρίου στις κυτταρικές μεμβράνες με αποτέλεσμα επιβράδυνση της αποπόλωσης σε βαθμό που δεν αναπτύσσεται δυναμικό ενέργειας.

Η πριλοκαΐνη (prilocaine) δεσμεύεται στην ενδοκυτταρική επιφάνεια των διαύλων νατρίου και μπλοκάρει την επακόλουθη εισροή νατρίου εντός του κυττάρου με αποτέλεσμα τον περιορισμό της μετάδοσης του ηλεκτρικού ερεθίσματος. Το μπλοκ είναι αναστρέψιμο και όταν η πριλοκαΐνη διαχέεται μακριά από το κύτταρο, η λειτουργία του διαύλου νατρίου αποκαθίσταται, όπως και η ομαλή μετάδοση των νευρικών ώσεων.

Τι ανέφερε ο Γρηγόρης Λέων

«Στηριζόμαστε στα ευρήματα και για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, δεν πρέπει να ξεχναμε ότι την κεταμίνη την ανίχνευσε το εργαστήριο που εξέτασε και την Μαλένα, με την ίδια μεθοδολογία και πράγματι ανέδειξε την κεταμίνη ως το φάρμακο που έφερε τον θάνατο στην Τζωρτζίνα», σχολίασε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

Για τον τρόπο χορήγησης της κεταμίνης στην Τζωρτζίνα ο κ. Λέων επεσήμανε τα εξής: «Το φάρμακο αυτό σε αυτή τη δόση αποτέλεσε την αιτία θανάτου του παιδιού. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχει τρόπος μεταθάνάτια να δούμε μία χρόνια χρήση φαρμάκου, αυτό γίνεται μέσω της ανάλυσης των τριχών, που είναι η μέθοδος που μας δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα για τη χρόνια χρήση ενός φαρμάκου, και στο εξειδικευμένο τοξικολογικό εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το έκαναν για πρώτη φόρα και πλέον για εκείνους αποτελεί ρουτίνα η εφαρμογή μίας τέτοιας μεθοδου. Δεν μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου στην 9χρονη».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα