ΠΑΜΑΚ: Ψήφισμα της Συγκλήτου για το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ

ΠΑΜΑΚ: Διατάξεις που βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, υπογραμμίζει σε ψήφισμά της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας [ΠΑΜΑΚ]

Διατάξεις που βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, υπογραμμίζει σε ψήφισμά της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας [ΠΑΜΑΚ]. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι “ οι προοπτικές εφαρμογής των θετικών αυτών ρυθμίσεων τίθενται εν αμφιβόλω, αφού προϋποθέτουν τη διάθεση αυξημένων πόρων”.

Η Σύγκλητος σημειώνει επιπλέον ότι η προσπάθεια αναβάθμισης του ελληνικού πανεπιστημίου, “ υπονομεύεται επί της αρχής και συνολικά από την εισαγωγή ενός συγκεντρωτικού, ελάχιστα δημοκρατικού και χωρίς προηγηθείσα ουσιαστική συζήτηση, συστήματος διοίκησης των Πανεπιστημίων”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε θετική κατεύθυνση βρίσκονται οι ρυθμίσεις που αυξάνουν τον βαθμό ευελιξίας στην οργάνωση των σπουδών, τις επιλογές των φοιτητών ως προς την κινητικότητά τους, ενισχύουν την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων,  βελτιώνουν τη λειτουργία των ΕΛΚΕ και προάγουν τη διασύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας με τον κόσμο της παραγωγής και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η Σύγκλητος αναφέρει ότι το το νομοσχέδιο “καταργείται η αντιπροσωπευτικότητα της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των Πρυτανικών Αρχών και θεσμοθετείται Συμβούλιο Διοίκησης, στο οποίο εκχωρείται, μεταξύ άλλων, και η τρέχουσα, καθημερινή διοίκηση του Πανεπιστημίου.

“Ο κατ’ ουσίαν διορισμός του Πρύτανη αποστερεί από τον θεσμό τη δημοκρατική, ακαδημαϊκή του νομιμοποίηση, ενώ η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στο πρόσωπό του, συμπεριλαμβανομένης της Προεδρίας τόσο του Συμβουλίου Διοίκησης όσο και της Συγκλήτου που τον καθιστά ταυτόχρονα ελεγκτή και ελεγχόμενο, επιτείνει το πρόβλημα και, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση της Συγκλήτου, επιδεινώνει τις αρνητικές συνέπειες της ανυπαρξίας θεσμικών αντίβαρων και της έλλειψης πραγματικής λογοδοσίας”, προσθέτει.

Η  Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας “ την επανεξέταση των διατάξεων που αφορούν στο νέο σύστημα διοίκησης των Α.Ε.Ι., τη συνέχιση του διαλόγου επί του συνόλου των άρθρων, καθώς και την αποδοχή των θέσεων της πλειοψηφίας της Συνόδου των Πρυτάνεων όπως αυτές διατυπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίασή της στις 14.6.2022”.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα