ΓΓΠΠ: Η μισή Ελλάδα κινδυνεύει από πυρκαγιά αύριο Τρίτη [9/8]

ΓΓΠΠ: Στη κεντρική Ελλάδα, σε περιοχές της Πελοποννήσου, στα νησιά του Ιονίου, και στο βορειοανατολικό σημείο της Ελλάδας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς [κατηγορίας 4]

Στη κεντρική Ελλάδα, σε περιοχές της Πελοποννήσου, στα νησιά του Ιονίου, και στο βορειοανατολικό σημείο της Ελλάδας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς [κατηγορίας 4], σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, περιοχές στη Φθιώτιδα, πολλές περιοχές στην Πελοπόννησο, Έβρος, Σαμοθράκη, Θάσος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Παράλληλα, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος (κατηγορίας 3) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Δείτε στον χάρτη, τις περιοχές που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο αύριο Τρίτη, 9 Αυγούστου:

⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου🔥για 9/8

🟠 Πολύ υψηλός κίνδυνος 4⃣

📍#Αττική #Εύβοια #Βοιωτία & περιοχές #Φθιώτιδα📍Πολλές περιοχές #Πελοπόννησο 📍#Έβρο, #Σαμοθράκη & #Θάσο 📍#Ζάκυνθο, #Κεφαλονιά & #Ιθάκη

🟡 Υψηλός κίνδυνος 3⃣ σε πολλές περιοχές

ℹ️ https://t.co/UcUk400yPY pic.twitter.com/hEXlFHUG4s

— Civil Protection GR (@GSCP_GR) August 8, 2022

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Οδηγίες σε περίπτωση πυρκαγιάς

Φεύγεις όταν η φωτιά είναι ακόμα μακριά: Πήγαινε έναντι του Ανέμου. Με τον δυνατό αέρα, τη φωτιά τη βλέπεις να είναι στα 1000 μέτρα και σε λίγα λεπτά είναι στα πόδια σου. Μην κάτσεις να βλέπεις. Μη σκέφτεσαι το σπίτι σου ή το κτήμα σου. Ειδοποίησε τον κόσμο και φύγετε. Θα φύγεις προς την κατεύθυνση που έρχεται ο άνεμος – δηλαδή να έχεις τον άνεμο να σου κτυπά στο πρόσωπο. (Αν ο άνεμος φυσά προς τη φωτιά από όπου βρίσκεστε, τρέξτε κόντρα στον άνεμο. Αν ο άνεμος φυσάει πίσω από τη φωτιά προς εσάς, τρέξτε κάθετα της φωτιάς).
Πυρκαγιά στα πεύκα – να την πάρεις πολύ στα σοβαρά, να βγεις από την περιοχή αμέσως: Το πεύκο είναι το πιο δύσκολο, είναι ξηρό με ρετσίνι, φλεγόμενα κουκουνάρια που σκάνε και με το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνα. Ο πιο φυσικός εύφλεκτος συνδυασμός! Αν συνδυάσεις και τις εκρήξεις από τα καύσιμα των καμένων αυτοκινήτων μιλάμε για τον πιο δύσκολο συνδυασμό. Πρέπει να βγεις από το δάσος. Κινήσου προς χαμηλότερο υψόμετρο! Αυτό επειδή οι ζεστές μάζες αέρος της πυρκαγιάς κινούνται προς τα πάνω.
Η Φωτιά ακολουθεί τον καπνό: Όταν βλέπεις τη φωτιά στο απέναντι βουνό και ο καπνός έρχεται κατά εσένα είναι βασική αρχή ότι η φωτιά θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αν έρχεται ο καπνός πάνω σου, τρέξε φύγε. Αν δεν καταλαβαίνεις προς τα που πάει ο καπνός: Κοίτα ψηλά στον ουρανό όπου είναι πιο σωστή η κίνηση του.
Αν σου έχει κοντέψει ήδη ο καπνός: Βρέξε τον Εαυτό σου/Κάλυψε το στόμα σου. Βασική αρχή -Δεν Χάνεις την Ψυχραιμία σου. Βάζεις σε σένα και σε όποιον έχεις δικό σου μαζί βρεγμένη πετσέτα η μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα