Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες αναμένονται το σαββατοκύριακο

Πού θα εμφανιστούν το σαββατοκύριακο

Οι μωβ μέδουσες αναστάτωσαν το φετινό καλοκαίρι με την εμφάνισή τους στις παραλίες κι όπως όλα δείχνουν, αν και έχουν μειωθεί, η παρουσία τους θα επαναληφθεί και του …χρόνου.

Με βάση το JellyReport του τελευταίου δεκαήμερου που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών στα γνωστά σημεία Αργοσαρωνικού, Κυκλάδων και Ιονίου, «χωρίς να μας ανησυχεί ιδιαιτέρως», όπως σημειώνει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

«Γιατί παρ’ ότι μερικά ΜΜΕ βιάστηκαν να τελειώσουν την έξαρση των μωβ μεδουσών επειδή φθίνει, αυτή δεν θα μας αποχαιρετήσει φέτος για κανέναν λόγο, από του χρόνου και ίσως», συμπληρώνει.

Δείτε τον χάρτη του σαββατοκύριακου

Η πρόβλεψη για την εβδομάδα 25/7 με 31/7

Με τον καιρό που επικρατεί θα δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη.

​Πάντα όμως εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το που θα μετακινηθούν οι μέδουσες.

Τα 11 είδη στις ελληνικές θάλασσες

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού δεν είναι μόνο οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) που βλέπουμε στις θάλασσες μας, αλλά τις τελευταίες ημέρες είδαμε σχεδόν απ’ όλες τις μέδουσες.

Αυτές τις ημέρες οι πολίτες καταγράφουν τις εξής μέδουσες και υδρόζωα (που μοιάζουν με μέδουσες):

Chrysaora hysoscella (τσιμπάνε),
Olindias muelleri (τσιμπάνε),
Rhizostoma pulmo (τσιμπάνε),
Pelagia noctiluca (τσιμπάνε),
Aurelia aurita (ακίνδυνες),
Aurelia solida (ακίνδυνες),
Salpa maxima (ακίνδυνες),
Salpa fuciformis (ακίνδυνες),
Aequorea forskalea (ακίνδυνες),
Mnemiopsis leidyi (ακίνδυνες),
Cotylorhiza tuberculata (ακίνδυνες).

Παρά την ταυτόχρονη εμφάνιση πολλών μεδουσών, υπάρχουν και κάποιες εξάρσεις όπως της Salpa maxima όπου έχει τρομοκρατήσει τον κόσμο ενώ είναι πλήρως ακίνδυνες, με αποτέλεσμα να βγάζουν έξω στη στεριά ό,τι βρίσκουν (ακόμα και οπισθοβράγχια ή άλλους θαλάσσιους οργανισμούς).

«Καλό είναι να σταματήσουν να βγάζουν οι πολίτες ό,τι βρίσκουν στη θάλασσα», τονίζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα