Μάθε τον τρόπο να διατηρήσεις την φόρμα σου ότι και να τρως!

Οι επιστήμονες έχουν επινοήσει μερικά από τα μυστικά του αδυνατίσματος. Φυσικά οι λεπτοί άνθρωποι φαίνεται να επωφελούνται από τη γενετική που μπορεί να τους προστατεύει από την παχυσαρκία. Σίγουρα μια αδικία, που δίνει μια διαφορά στον τρόπο ζωής που είναι απλώς αφόρητο … και ακατανόητο!

Ενώ μερικοί προσπαθούν με κάθε κόστος να χάσουν λίγα κιλά, άλλοι, ανυπόφοροι στο «προνόμιο» τους, μπορούν να τρώνε άνετα χωρίς να μετρήσουν τις θερμίδες. Σε κάθε σοβαρότητα, πρόκειται για μια μυστηριώδη μεταβολική εκτροπή , την προέλευση της οποίας οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει εν μέρει στην εφημερίδα τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Genetics το 2019.

Όπως θα περίμενε κανείς, ο λόγος για τον οποίο αυτή η εκπληκτική τάση να είναι λεπτός είναι εν μέρει γενετικός: οι υπέρβαροι ανοσοποιητικοί άνθρωποι ωφελούνται προφανώς από την απουσία μιας μικρής ομάδας γονιδίων που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Ο Sadaf Farooqi, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (UK) και ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, αποκαλύπτει σε μια δήλωση:

Αυτή η εργασία δείχνει για πρώτη φορά ότι τα αδύναμα, υγιή άτομα είναι γενικά υγιή επειδή έχουν μικρότερο βάρος γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να είναι υπέρβαρο.

Μελέτη μεγάλης κλίμακας

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες συνέκριναν τη γενετική σύνθεση ενός μεγάλου σώματος : περισσότεροι από 1.600 αδύναμοι άνθρωποι, σχεδόν 2.000 που πάσχουν από παχυσαρκία, και περίπου 10.400 άτομα με βάρος που θεωρείται φυσιολογικό, η ομάδα ελέγχου. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπρεπε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές τους συνήθειες .

Έτσι, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν τη « βαθμολογία γενετικού κινδύνου » καθενός από τους συμμετέχοντες. Ως αποτέλεσμα, οι παχύσαρκοι άνθρωποι βρέθηκαν να διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο – γενετικά μιλώντας – από το κανονικό τους βάρος ή τους άπαχους ομολόγους τους για αύξηση βάρους.

Σκληρή φύση

«Τα ζάρια της γενετικής συσσωρεύονται εναντίον των παχύσαρκων ανθρώπων», λέει ένα άλλο μέλος της επιστημονικής ομάδας, Ινς Μπαρόζο, του Ινστιτούτου Wellcome Sanger. Αντί να δηλώσει ότι αυτό το γονιδίωμα είναι το μόνο υπεύθυνο για την εύκολη αδυναμία , οι ερευνητές θέλουν ωστόσο να απαλλάξουν τους παχύσαρκους ανθρώπους από τις κατηγορίες και την κρίση που φαίνεται να λαμβάνουν αυτόματα.

[Οι λεπτοί άνθρωποι δεν είναι λεπτοί] επειδή είναι ηθικά ανώτεροι, όπως κάποιοι θέλουν να υπονοούν. Είναι εύκολο να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να επικρίνουμε τους ανθρώπους για το βάρος τους, αλλά η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο στο βάρος μας από ό, τι θα θέλαμε να σκεφτούμε.

Λύσεις στον ορίζοντα

«Εάν μπορέσουμε να βρούμε τα γονίδια που εμποδίζουν την αύξηση βάρους [λεπτών ανθρώπων], ενδέχεται να είμαστε σε θέση να στοχεύσουμε αυτά τα γονίδια προκειμένου να βρούμε νέες στρατηγικές απώλειας βάρους και να βοηθήσουμε άτομα που δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα» καταλήγει ο επιστήμονας. Αρκετά για να τελειώσετε τελικά τις κλίμακες …

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

Φανατική στο κουτσομπολιό! Δεν κουτσομπολεύω, μόνο γράφω γι΄αυτό. Δεν θα κάνω εγώ αυτά που κάνω για άλλους. Είσαι δημόσιο πρόσωπο και θέλει ο κόσμος να μάθει για εσένα. Αν το ξέρω θα του πω να είσαι σίγουρος. Μου αρέσουν οι βόλτες στην παραλία το βράδυ όπου όλα είναι ήρεμα και δεν μπορώ με τίποτα τον χειμώνα.