Λέων: Πώς συνδέονται μεταξύ τους οι θάνατοι των τριών παιδιών στην Πάτρα

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η διαλεύκανση της υπόθεσης των θανάτων των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», από τη στιγμή που έχουν ολοκληρωθεί η νεκροψία-νεκροτομή και οι ιστολογικές εξετάσεις και του τρίτου παιδιού και αναμένεται ένας επανέλεγχος των τοξικολογικών εξετάσεων, πλέον δε μένει πάρα πολύ δρόμος. 

«Έχουμε τρία περιστατικά που μπορεί ή όχι να συνδέονται μεταξύ τους. Τα δύο πρώτα φαίνονται ότι συνδέονται ως προς τα ευρήματα, όπως προκύπτει από τις ιστολογικές και τοξικολογικές και το σύνολο των εξετάσεων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αιτίες όμως επαναξιολογούνται. Σε ό,τι αφορά στον τρίτο θάνατο, μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο και αυτός με τα προηγούμενα δύο περιστατικά, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι ξεχωριστό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στο τρίτο παιδί, στο ενδιάμεσο της νοσηλείας, είχαμε μια εγκεφαλοπάθεια ανοξυγοναιμική, ένα ισχαιμικό στον εγκέφαλο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε δε ότι και στο δεύτερο περιστατικό της Τζωρτζίνας, από το οποίο έχει ληφθεί δείγμα εγκεφάλου, προκύπτουν αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας, τονίζοντας ότι ένα από τα ενδεχόμενα η ασφυξία. 

Ερωτηθείς αν το σώμα μπορεί να «μιλήσει», ο κ. Λέων υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σου δίνει σαφή ευρήματα. Το θέμα είναι να μπορείς να τα μεταφράσεις σωστά και να αποτυπώσει την ορθή αιτία θανάτου». Όπως εξήγησε, υπάρχουν θάνατοι που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν, ειδικά όταν δεν υπάρχουν σαφή ευρήματα. «Για παράδειγμα ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος θάνατος.  Μπορεί να έχουμε κάποια ευρήματα που να ταιριάζουν, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη οξυγόνου», διευκρίνισε. 

Πέρα όμως από τα κοινά ευρήματα που οδήγησαν στον θάνατο, ο πρόεδρος των ιατροδικαστών ανέφερε ότι υπάρχουν ομοιότητες και ως προς τους πιθανούς μηχανισμούς. «Είναι καθοριστικό να δούμε και για το τρίτο παιδί. Για το τρίο παιδί η εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη οξυγόνου, σύμφωνα με την πληροφορία που έχει δώσει δημόσια θεράπων γιατρός, πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις καταθέσεις των γιατρών και να περιμένουμε και την ιατροδικαστική εξέταση», σημείωσε. 

Μάλιστα, τόνισε ότι τα μικροτραύματα που εντοπίστηκαν στις έξω αεροφόρους οδούς, στη Μαλένα και στην Ιρίδα, το ένα στη μύτη και το άλλο στο στόμα, πρέπει να αξιολογηθούν. 

Ο κ. Λέων ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ιατροδικαστές, ειδικά όταν δεν υπάρχουν στοιχεία από το σώμα που να συνδέουν δράστες, δεν ασχολούνται με τους δράστες. «Εμείς δεν έχουμε ως έργο το να βρούμε ποιος έκανε αυτή την πράξη, αν είναι τελικά εγκληματική ενέργεια. Το έργο μας σταματάει στο να πούμε την αιτία θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου ή το είδος θανάτου, αν δηλαδή είναι εγκληματική ενέργεια», κατέληξε.  

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι με το σύνολο των εξετάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, αν υπήρχε γονιδιακό θέμα στα τρία παιδιά θα είχε φανεί. «Οι ιατρικοί φάκελοι, οι καταθέσεις των γιατρών είναι αυτά που θα δώσουν το τελικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε. 

Αντίστοιχα, ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η εισαγγελία της Πάτρας κάτω από την ασφυκτική πίεση της κοινωνίας το έδωσε στην αστυνομία  για να διερευνήσει αν είναι παθολογικά αίτια ή αν είναι δολοφονία. «Νομίζω ότι έχουμε φτάσει στην εβδομάδα που όλο αυτό θα διαλευκανθεί και θα κλείσει η υπόθεση», σχολίασε. 

Αν θα συνεχίσει περαιτέρω η έρευνα και αν θα δούμε σημάδια που λένε ότι υπάρχει εγκληματική πράξη, θα πρέπει να κάνουμε κι άλλες έρευνες, παράλληλα με αυτές που ήδη κάνουμε, αυτό δεν μπορώ να σας το πω», σημείωσε. 

Τόνισε δε ότι αν τελικά πρόκειται για έγκλημα, δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως έγκλημα του αιώνα, καθώς στη χώρα μας δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια περίπτωση. 

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου