Κρήτη: Ο Ουκρανός φοιτητής που διάβασε το Ευαγγέλιο στη γλώσσα του – Σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη

Συγκινητικές στιγμές θαλπωρής αλλά και νοσταλγίας έζησε ο φοιτητής από την Ουκρανία ο οποίος διάβασε το Ευαγγέλιο στη γλώσσα του κατά τον Εσπερινό της Αγάπης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Η Εκκλησία της Κρήτης, αλλά και Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, έδωσαν βήμα στον νεαρό Ουκρανό ανήμερα της ημέρας του Πάσχα, ενώ πολλάκις έχουν εκφράσει την συμπαράσταση τους προς τον ουκρανικό λαό και προσεύχονται για την κατάπαυση του πυρός.

Δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (ήταν 24/2 όταν ξέσπασε ο πόλεμος), ο 23χρονος Ονούφριος ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο πλέον ως μεταφραστής για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Κρήτη προσπαθώντας να φτιάξουν τη ζωή τους μακριά από την τραγωδία του πολέμου.

O νεαρός Ονούφριος, από την Οδησσό της Ουκρανίας, μιλάει άριστα τα ελληνικά αφού τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη όπου σπουδάζει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Η σκέψη του αυτές τις Άγιες Μέρες του Πάσχα βρίσκεται στα άλλα έξι αδέρφια του και τους γονείς του οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν στην Οδησσό. Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά το Μεγάλο Σάββατο οι όμοδοξοι Ρώσοι όχι μόνο δεν έκαναν εκεχειρία ένεκα των ημερών αλλά κλιμάκωσαν την επίθεση χτυπώντας με σφοδρούς βομβαρδισμούς την δοκιμαζόμενη Οδησσό.

Το μήνυμα σε Ουκρανούς και Έλληνες

Ο Ονούφριος με απαράμιλλη ωριμότητα και ψυχραιμία στέλνει το δικό του μήνυμα στους συμπατριώτες, την οικογένεια του και ολόκληρο τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό «Να έχετε πίστη γιατί το μέλλον είναι αβέβαιο. Με σκληρό αγώνα και πίστη θα καταφέρουμε να ελευθερώσουμε ξανά την Ουκρανία. Χριστός Ανέστη!».

Στους Έλληνες ο νεαρός θέλει με σεμνότητα και άπειρη ευγνωμοσύνη να πει ένα «ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε για όλα, την βοήθεια, την αλληλεγγύη, την φιλοξενία που προσφέρετε στα αδέρφια μας από την Ουκρανία».

Λίγο πριν τον αποχαιρετισμό, στο προαύλιο του Αγίου Μηνά και υπό το άγρυπνο βλέμμα του εφησυχάζοντος Αρχιεπισκόπου πρώην Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου ο οποίος με χαμόγελο χαιρετούσε συνεχώς τους πιστούς από το μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής, ο Ονούφριος θυμήθηκε το κτήριο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό.

«Εκεί στο κέντρο της Οδησσού» λέει «πηγαίνουν πολλοί ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Ουκρανίας αλλά και Ουκρανοί να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών χωρών… Είναι δραστήριοι οι Έλληνες της Οδησσού…» θυμάται και στο βλέμμα του αποτυπώνεται ο νόστος για την πατρίδα που έχασε και δεν γνωρίζει ούτε πότε ούτε σε τι κατάσταση θα την ξαναβρεί.

Πηγή: cretapost.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου