Κορωνοϊός: On line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid

Κορωνοϊός: Ένα on line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid πρόκειται να δημιουργήσει το Κέντρο Αναφοράς long-Covid EMBIEE για ενηλίκους και παιδιά

Ένα on line εργαλείο για την υποστήριξη όσων πάσχουν από σύνδρομο long-Covid πρόκειται να δημιουργήσει το Κέντρο Αναφοράς long-Covid EMBIEE για ενηλίκους και παιδιά, που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ειδική Μονάδα Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Μέσω του εργαλείου αυτού, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αξιολογείται, θα μελετάται από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και στη συνέχεια εκείνοι θα επικοινωνούν μαζί τους. Σε περίπτωση που οι άνθρωποι αυτοί δεν χρειάζονται άμεσα ιατρική βοήθεια, θα τους παρέχεται πρόσβαση σε on line εργαλεία, μέσω των οποίων θα μπορούν να βελτιώσουν την αναπνοή τους ή να μειώσουν με ένα πρόγραμμα άσκησης τη χρόνια κόπωση.

Αν, όμως, υπάρχει ανάγκη για άμεση ιατρική βοήθεια, θα ενεργοποιούνται οι δομές της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου θα εκπαιδευτούν οι κατάλληλοι άνθρωποι, για να παραπεμφθούν οι ασθενείς στη σωστή δομή. Συνεργασία θα υπάρχει και με κέντρο αποκατάστασης.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπλ. καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο που διοργανώνουν – στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) – το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ποιους θα εξυπηρετεί το κέντρο

Το κέντρο θα εξυπηρετεί όσους έχουν συμπτώματα για χρονικό διάστημα από 4 ως 12 εβδομάδες μετά τη νόσηση από Covid και βιώνουν κατάλοιπα στην υγεία τους, από πολλά και διαφορετικά συστήματα, που επηρεάζουν την κοινωνική τους ζωή και την ψυχολογική τους κατάσταση ενώ χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα.

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Κιμισκίδης ανέφερε ότι το 58% όσων έχουν περάσει Covid έχει συμπτώματα κόπωσης, το 44% πονοκεφάλους, το 27% διαταραχές προσοχής, το 21% ανοσμία και το 16% απώλεια μνήμης. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Σαββόπουλος, επισήμανε ότι υπάρχει η ανάγκη για μια συντονισμένη προσπάθεια στην πράξη καθώς αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται μια διαχείριση.

Ο κ. Μεταλλίδης σημείωσε, ακόμη, ότι από το σύνδρομο επηρεάζεται ένα ποσοστό 2,5 με 15% του πληθυσμού και κυρίως άνθρωποι με αυξημένη ηλικία, υπέρβαροι, γυναίκες, άτομα που υποφέρουν από άσθμα και όσοι είχαν πολλαπλά συμπτώματα κατά την οξεία φάση της νόσου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα