Κοροναϊός: Τι λένε οι επιστήμονες για την επικινδυνότητα της μετάδοσης στα αντικείμενα-Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι πιθανότητες σύλληψης COVID από πόρτες μετρό, πόμολα και ATM είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλές. Εκδηλώσεις από τον προηγούμενο χρόνο μας άφησαν να απολυμάνουμε τα χέρια μας μετά από κάθε φορά που αγγίζουμε ένα μηχάνημα μετρητών, δημόσια κιγκλιδώματα και ακόμη και πόμολα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος προσβολής κοραναϊού αγγίζοντας τις επιφάνειες είναι στην πραγματικότητα αρκετά χαμηλός.

Πιθανότατα δεν θα πιάσετε COVID από ένα πόμολο
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη στη Βοστώνη, την πόλη της Μασαχουσέτης που φιλοξενεί περίπου 700.000 άτομα. Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι επιστήμονες σκούπισαν εκατοντάδες δημόσιες επιφάνειες, όπως λαβές θυρών σούπερ μάρκετ, ταχυδρομικά κουτιά και καπάκια, κάθε εβδομάδα μόνο για να διαπιστώσουν ότι η σύλληψη κοροναϊού από αυτές τις επιφάνειες ήταν απίθανη.

Από τα εκατοντάδες δείγματα που ελήφθησαν, ο κοροναϊός ανακαλύφθηκε μόνο σε 29 επιχρίσματα ή στο 8% των δειγμάτων. Και, ακόμη και στις επιφάνειες όπου εντοπίστηκε κοροναϊός, βρέθηκε σε τόσο μικρές ποσότητες που ο κίνδυνος μόλυνσης βρέθηκε να είναι τόσο χαμηλός όσο ένας στους 2.000.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι επιφάνειες ήταν πιο πιθανό να είναι θετικές για τον ιό σε περιοχές με υψηλό επίπεδο μόλυνσης . Αυτό θα μπορούσε επίσης να δώσει τη θέση του σε ένα νέο σύστημα που ανιχνεύει αναδυόμενες επιδημίες σε κοινότητες, όπως όταν τα μολυσμένα άτομα μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα για μια εβδομάδα ή περισσότερο αν όχι καθόλου.

Η μελέτη προσθέτει στο σώμα της έρευνας που αποδεικνύει ότι ο κοροναϊός δεν εξαπλώνεται εύκολα από τις επιφάνειες και ότι ο κύριος τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μολύνουν τον ιό είναι στην πραγματικότητα μέσω σταγονιδίων νερού που εκδιώκονται κατά τη διάρκεια του βήχα, του φτερνίσματος και ακόμη και της αναπνοής. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Tufts έγραψαν:

Ο εκτιμώμενος κίνδυνος μόλυνσης από το να αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια ήταν χαμηλός (λιγότερο από πέντε στους 10.000) [Αυτό] υποδηλώνει ότι τα fomites (αντικείμενα που ενδέχεται να μεταφέρουν μόλυνση) παίζουν ελάχιστο ρόλο στην κοινοτική μετάδοση SARS-CoV-2.
Θα πρέπει να προσέχετε δημόσια
Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές ανακαλύπτουν τον χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης μέσω επιφανειών, εξακολουθούν να συνιστούν στους ανθρώπους να πλένουν και να απολυμαίνουν τα χέρια τους κάθε φορά που αγγίζουν τις δημόσιες επιφάνειες. Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμη και σε σπάνια περίπτωση αγγίζετε μια επιφάνεια που κρατά τον ιό, θα μπορούσατε να μολυνθείτε εάν αγγίξετε κατά λάθος τη μύτη ή το στόμα σας.

Η εκστρατεία «Χέρια, Πρόσωπο, Διάστημα» της κυβέρνησης προτρέπει τους πολίτες να απολυμάνουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν τις μάσκες προσώπου τους και να διατηρούν την κοινωνική απόσταση ενώ βρίσκονται έξω στο κοινό. Η εκστρατεία συμβουλεύει ότι μαζί με το κλείδωμα, αυτές είναι οι τρεις πιο σημαντικές ενέργειες για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Ποιες δημόσιες επιφάνειες είναι πιο πιθανό να φέρουν COVID;
Μια στις 2.000 πιθανότητες είναι ακόμα αρκετά υψηλή όταν βρίσκεστε σε μια πόλη 700.000 όπως η Βοστώνη ή 8,9 εκατομμύρια όπως το Λονδίνο. Έτσι, ίσως αναρωτιέστε ποιες επιφάνειες είναι πιο πιθανό να περιέχουν coronavirus ; Εδώ βρήκε η μελέτη:

Λαβή κάδου – 25% (4 θετικά από 16 μπατονέτες)
Κατάστημα εκτός άδειας – 15% (3 θετικά στα 20 μπατονέτες)
Λαβή τραπεζικής πόρτας ή ATM – 13,3% (4 θετικά από τα 30 μπατονέτες)
Πόρτα μετρό – 12,5% (2 θετικά από 16 μπατονέτες)
Πόρτα ή καλάθι σουπερμάρκετ – 11,1% (4 θετικά από 36 μπατονέτες)
Κουμπί διάβασης πεζών – 10,4% (5 θετικά από 48 επιχρίσματα)
Αντλίες βενζίνης ή λαβές πορτών – 6,9% (4 θετικά από 29 μπατονέτες)
Λαβή πόρτας πλυντηρίου – 5,6% (2 θετικά από 36 μπατονέτες)
Λαβή πόρτας εστιατορίου – 3,3% (1 θετικό στα 30 μπατονέτες)
Γωνιακό κατάστημα – 0% (χωρίς θετικά στα 20 μπατονέτες)
Ταχυδρομική θυρίδα – 0% (χωρίς θετικά από 7 μπατονέτες)

 

 

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου