Καίτη Γκραμμά: «Στα 15 μου άκουγα κάθε ημέρα ότι θα γίνω πόρνη, ότι θα είμαι για πάντα μόνη»

Η Καίτη Γκραμμά βίωσε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις μέχρι να υλοποιήσει την επιθυμία της και να αλλάξει φύλο. Ακόμη και τώρα, όμως, η κατάσταση δεν είναι η ιδανική.

Το transgender μοντέλο Καίτη Γκραμμά συνάντησε την έντονη αντίθεση της οικογένειάς της όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να γίνει γυναίκα. Αλλά ακόμη και τώρα, παρότι τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα, η επιλογή της έχει ως συνέπεια να αντιμετωπίζεται με άσχημο τρόπο. Για παράδειγμα, στη δουλειά της πέφτει θύμα διακρίσεων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Down Town» αποκάλυψε πώς αντέδρασαν οι γονείς της όταν τους είπε ότι επρόκειτο να κάνει φυλομετάβαση.
«Η οικογένειά μου δεν ήταν πάντα δίπλα μου. Είχαμε θυελλώδεις καβγάδες, μεγάλες δυσκολίες, πολλές εντάσεις, κλάματα. Ευτυχώς, χωρίς βία.

Μεγάλωσα με πάρα πολύ μεγάλη αυστηρότητα. Ο μπαμπάς μου στρατιωτικός. Καταλαβαίνεις τι συνέβαινε στο σπίτι. Έπρεπε να διαβάζω πάρα πολύ, να είμαι τέλεια σε όλα, να μην γκρινιάζω, να μην ενοχλώ. Nα αντεπεξέρχομαι σε όλα, να μη λέω ‘όχι’.

Οπότε, όταν τους ανακοίνωσα ότι θέλω να παρατήσω το σχολείο, να κάνω φυλομετάβαση και να ασχοληθώ με το μόντελινγκ, ταράχτηκαν όλες οι ισορροπίες.

Η μητέρα μου ήθελε να μου φέρει παπά για εξορκισμό.

Της έλεγα: ‘είμαι μια γυναίκα σε αντρικό σώμα’. Και θεωρούσε ότι κάποιος γυναικείος δαίμονας έχει μπει μέσα μου, άρα θα μας βοηθήσει ένας παπάς για να τον βγάλει.

Ο μπαμπάς μου μου έλεγε: ‘βγάλ’ τα όλα αυτά από το μυαλό σου, δεν ισχύουν’. Στα 15 μου άκουγα κάθε ημέρα ότι θα γίνω πόρνη, ότι θα είμαι για πάντα μόνη μου, ότι δεν θα κάνω φυσιολογικές δουλειές, ότι δεν θα έχω οικογένεια.

Σκέψου να λες σε ένα παιδάκι ότι εσύ θα είσαι για πάντα μόνη σου και θα γίνεις και πόρνη. Αλλά αυτές τις εικόνες είχαν, δεν γνώριζαν κάτι άλλο οι άνθρωποι».

Στη συνέχεια, η Γκραμμά τόνισε πως η αποδοχή ήρθε σταδιακά. «Έφτασα στο γυμνάσιο και δεν ήξερα τι είναι ο τρανς άνθρωπος. Δεν γνώριζα καν ότι μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Μας μίλησαν ποτέ στο σχολείο γι’ αυτά; Υπήρξε ποτέ ενημέρωση, είναι κομμάτι της παιδείας μας; Όχι!

Όλοι είχαν απλώς ένα τεράστιο ‘βαλιτσάκι’ με τη λέξη ‘π@στης’ και ήσουν ή ο κανονικός ή ο π@στης. Και αυτό υπάρχει ακόμη. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν ένας άντρας είναι μαζί μου είναι γκέι. Δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά.

Έπειτα από δύο ακόμη χρόνια που έκαναν να συνειδητοποιήσουν όλα αυτά και από τη στιγμή που ξεκίνησα στα 21 μου τη φυλομετάβαση, άρχισαν σταδιακά να γίνονται καλύτερα τα πράγματα. Σήμερα είναι όλα τέλεια.

Γιατί πια το βλέπουν μπροστά τους, καταλαβαίνουν ότι όλο αυτό είναι κανονικό.

Φυσικά, ήταν επίπονη η διαδικασία της φυλομετάβασης.

Έχασα πολλούς ανθρώπους από τη ζωή μου, οι οποίοι δεν άντεχαν κοινωνικά να υποστηρίξουν την αλλαγή μου εξαιτίας του περίγυρού τους. Ψυχολογικά είχα διάφορες εναλλαγές… Αλλά πλέον είναι όλα τέλεια», σημείωσε το μοντέλο.

Καταλήγοντας, η Γκραμμά αποκάλυψε πως συναντά ρατσισμό στη δουλειά της. «Και όχι απλώς ρατσισμό αλλά δυνατές σφαλιάρες: έχω χάσει συμβόλαια, έχω χάσει μεγάλες καμπάνιες. Έχει τύχει πολλές φορές να με κλείσει ένας πελάτης θεωρώντας ότι είμαι γεννημένη γυναίκα και όταν μάθει την ταυτότητά μου ν’ ακυρώσει τη δουλειά.

Αλλά προσπαθώ να το εξηγήσω, μπαίνω στη θέση των πελατών. Όταν βγήκε το πολυσυζητημένο διαφημιστικό, δεν έλειψαν οι παραφωνίες και οι ακραίες αντιδράσεις. ‘Cancel’ κινήματα στα social media που καλούσαν τον κόσμο να σταματήσει να ψωνίζει τα προϊόντα. Μας έγραφαν ‘εμετός’, ψόφος’.

Αλλά εκεί μιλάμε για μια πολυεθνική που προφανώς δεν μπορεί να επηρεαστεί από διακόσιους ηλίθιους που θα πουν ‘πετάξτε τα μπουκάλια’. Όμως, ένας μικρός, ανερχόμενος σχεδιαστής, που τώρα θα ξεκινήσει να πουλάει και πρέπει να επιβιώσει πάση θυσία στην ανταγωνιστική αγορά της μόδας και να πιάσει τον παλμό του μέσου καταναλωτή, είναι λογικό να φοβάται να επιλέξει μία κοπέλα που για κάποιους ίσως είναι ‘αμφιλεγόμενη’. Θα επιλέξει την πεπατημένη».

iciao.gr

Written by ΕΜΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από μια ταπεινή blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και ταυτόχρονα έχω ξεκινήσει μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Αγαπώ την φύση και προτιμώ την φύση απο την βοή της πόλης. Μεγάλη μου επιθυμία κάποια στιγμή να καταφέρω να αποκτήσω ένα σπίτι μέσα στην φύση όπου θα ζω με ηρεμία