Καιρός – meteo: Επικίνδυνη εβδομάδα για πυρκαγιές– Υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ισχυροί άνεμοι

Βασική αιτία είναι οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις για τις καρικές συνθήκες την εβδομάδα που διανύουμε, καθώς θα διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την έλλειψη υγρασίας ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, ενά από τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / Meteo.gr, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή ευνοώντας την εκδήλωση πυρκαγιών.

Βασική αιτία είναι οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν την αποδοτική αύξηση της ευφλεκτότητας των δασικών καυσίμων.

Παράλληλα, από την Τετάρτη (27.7) αναμένεται ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Κάτω από τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επικρατούν στη χώρα από την Παρασκευή, τα διαθέσιμα δασικά καύσιμα (ειδικότερα η νεκρή ύλη, όπως μικρά κλαδιά και κορμοί, φύλλα, βελόνες, αλλά και μικρά δέντρα/θάμνοι) ξεραίνονται γρήγορα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη τους εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια να ευνοείται η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, για σήμερα Δευτέρα η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να βρεθεί κάτω από το 10% σε μεγάλο τμήμα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από υψηλής ανάλυσης αριθμητικές προσομοιώσεις που επιχειρησιακά υλοποιούνται στο ΕΑΑ / Meteo.gr. Τιμές υγρασίας της καύσιμης ύλης κάτω από 10% είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για την εύκολη ανάφλεξη, τη διατήρηση και τη γρήγορη μετάδοση της φωτιάς.

Περιοχές σε κίνδυνο

Συνολικά, η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τη Δευτέρα 25/07/2022 αναμένεται υψηλή/πολύ υψηλή σε Αττική, Kεντρική και Νότια Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο και Σαμοθράκη, και τοπικά σε Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία, και Κεντρική Μακεδονία.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα