Health Tips: πως η υπερέκθεση στο ηλιακό φως αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με αυξημένη ηλιοφάνεια καθόλη τη διάρκεια του έτους, δύσκολα θα αποφύγουμε την υπερέκθεση στο ηλιακό φως. Γι΄αυτό το λόγο ακόμα πιο δύσκολα δε θα λιγουρευτούμε να φάμε κάτι.

H υπερέκθεση στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού για τους άνδρες σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Δεν ανοίγει όμως για όλους το ίδιο η όρεξη, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα νεότερης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, η έκθεση σε περισσότερο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης φαγητού μόνο για τους άνδρες.

Τα δεδομένα προέκυψαν από ισραηλινή έρευνα. Mε σκοπό να διαπιστωθούν οι τρόποι που με τους οποίους το ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος σε εργαστηριακά ποντίκια. Αυτό που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ότι τα αρσενικά ποντίκια έμοιαζαν πιο πεινασμένα, όταν εκτίθονταν στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι, αναρωτήθηκαν αν το ίδιο μπορεί να επαληθευτεί και για τους ανθρώπους.

Για να το εξακριβώσουν, συγκέντρωσαν δεδομένα από ένα κρατικό ερωτηματολόγιο που στάλθηκε σε ανθρώπους σε όλο το Ισραήλ. Kαι ρωτούσε διαφορετικά θέματα σχετικά με την υγεία και τη διατροφή. Συμπέραναν ότι οι άντρες κατανάλωναν περισσότερο φαγητό τους θερινούς μήνες απ’ ό,τι κατά τις υπόλοιπες εποχές.

Ειδικότερα, οι άντρες προσλάμβαναν περίπου 15% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Γεγονός που αποδόθηκε στη μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως. Αντίθετα, η πρόσληψη τροφής για τις γυναίκες δεν άλλαξε.

Έπειτα, οι ερευνητές εστίασαν στην εξέταση της γκρελίνης, γνωστή και ως ορμόνη της πείνας

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η ορμόνη αυτή παράγεται από τα κύτταρα του στομαχιού. Και μερικές φορές στο πάγκρεας, στο λεπτό έντερο και στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια, μεταφέρεται μέσω του αίματος, ενεργοποιώντας τους νευρώνες στον υποθάλαμο. Ο οποίος αντιδρά δημιουργώντας την αίσθηση της πείνας. Ωστόσο, επηρεάζει και άλλες περιοχές του εγκεφάλου, όπως την αμυγδαλή. Που μπορεί να διεγείρει την παραγωγή ντοπαμίνης. Τα επίπεδα της γκρελίνης είναι γνωστό ότι αυξάνονται τόσο κατά τη διάρκεια περιόδων πείνας. Όσο και λίγο πριν από την κατανάλωση ενός γεύματος.

Όσον αφορά τα πειράματα στα ποντίκια, αποδείχθηκε ότι τα επίπεδα της γκρελίνης αυξήθηκαν στα αρσενικά ποντίκια που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UVB. Η έκκριση της ορμόνης εντοπίστηκε επίσης σε δείγματα δέρματος που ελήφθησαν από άνδρες εθελοντές που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία στο εργαστήριο.

«Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα παρεμβαίνουν στην αλληλεπίδραση p53-χρωματίνης στον υποκινητή της γκρελίνης. Εμποδίζοντας έτσι την ενεργοποίηση της γκρελίνης και της αναζήτησης τροφής ως απόκριση στην έκθεση σε UVB» διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ερευνητών από διαφορετικούς οργανισμούς στο Ισραήλ και σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο Διαβήτη και Παχυσαρκίας στη Γερμανία.

ygeiamou

iciao.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΕΜΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από μια ταπεινή blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και ταυτόχρονα έχω ξεκινήσει μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Αγαπώ την φύση και προτιμώ την φύση απο την βοή της πόλης. Μεγάλη μου επιθυμία κάποια στιγμή να καταφέρω να αποκτήσω ένα σπίτι μέσα στην φύση όπου θα ζω με ηρεμία