Φυσικό αέριο: Η Μόσχα είναι αυτή που κάνει “παιχνίδι” – Ο Nord Stream μπορεί να κλείσει ανά πάσα στιγμή

Φυσικό αέριο: Ένα από τα μεγαλύτερα θρίλερ που υπάρχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι αν το ρωσικό φυσικό αέριο, που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα αποθέματα της Ευρώπης είναι αρκετό για να διανεμηθεί για όλο το χειμώνα

Ένα από τα μεγαλύτερα θρίλερ που υπάρχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι αν το ρωσικό φυσικό αέριο, που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στα αποθέματα της Ευρώπης είναι αρκετό για να διανεμηθεί για όλο τον επερχόμενο χειμώνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Μόσχα είναι αυτή που κάνει “παιχνίδι”, μιας και είναι αυτή που ορίζει τους κανόνες της ενέργειας.

Η Gazprom έκλεισε χθες την στρόφιγγα στην Λετονία και σήμερα ο Αλεξέι Γκρίβα, αν. γενικός διευθυντής για θέματα φυσικού αερίου στο Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας της Ρωσίας έδωσε συνέχεια στο καυτό μέτωπο της ενέργειας, δηλώνοντας πως στον αγωγό Nord Stream έχει απομείνει πλέον μόνο μια τουρμπίνα να λειτουργεί, η οποία μπορεί να… χαλάσει ανά πάσα στιγμή κι έτσι να διακοπεί εντελώς η ροή αερίου προς την Ευρώπη.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η τουρμπίνα που επισκευάστηκε στον Καναδά δεν έχει επιστρέψει εκεί που πρέπει ώστε να συνεισφέρει στον σταθμό Portovaya κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις γι’ αυτό.

H τουρμπίνα μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή…

«Υπάρχει μόνο ένας κινητήρας στον σταθμό Portovaya που λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Πρακτικά χωρίς ρεζέρβα, επειδή ακόμη και αυτοί οι μικροί εφεδρικοί – υπάρχουν μόνο έξι μεγάλοι κινητήρες, και άλλοι δύο μικροί που χρησιμοποιούνταν ως εφεδρικοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για να είναι αδιάκοπες οι προμήθειες. Τώρα έχει μείνει ένας μεγάλος, δεν έχει σχεδόν κανένα εφεδρικό (σ.σ. κινητήρα). Και υπάρχει ένας ακόμη στρόβιλος που επισκευάστηκε, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά με σιγουριά αν είναι έτσι, καθώς χάθηκε κάπου στο δρόμο του από τον Καναδά στη Ρωσία, μετά τις ενέργειες των… λεγόμενων δυτικών εταίρων μας», δήλωσε σήμερα ο Αλεξέι Γκρίβα, συμπληρώνοντας πως:

«Έχουμε λοιπόν μια τελευταία τουρμπίνα στην οποία είτε θα εξαντληθεί η δυναμικότητα, είτε – ξέρετε, όταν υπάρχει μόνο μια τουρμπίνα, μπορεί να σταματήσει ανά πάσα στιγμή. Μπορεί να προκύψει κάποιο τεχνικό σφάλμα, μια αστοχία υλικού. Όπως και στις άλλες (τουρμπίνες). Και αυτό, φυσικά, θα καταστήσει αδύνατη τη μεταφορά φυσικού αερίου σε ολόκληρο τον αγωγό Nord Stream απλώς για λόγους τεχνικής ασφάλειας».

Ο ίδιος μάλιστα προχωρά ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας επί της ουσίας πως αν δεν αρθούν οι κυρώσεις της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας που εμποδίζουν – όπως λέει – την επισκευή και επιστροφή των τουρμπινών στην γκάζπρομ, τότε κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει τη ροή ρωσικού αερίου το χειμώνα.

«Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, γιατί αν μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η θέρμανση, ο Nord Stream δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα έχει μειωμένες ροές αερίου, κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλεξέι Γκρίβα, υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος της Ρωσίας για ενέργεια και φυσικό αέριο.

Σε τεντωμένο σχοινί και οι τιμές

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει στις δηλώσεις του πως κάποιοι στρόβιλοι έχουν παροπλιστεί στον σταθμό Portovaya, επειδή εμφανίστηκαν βλάβες και γι αυτό οι ρυθμοί της ροής αερίου έχουν επιβραδυνθεί. «Την ίδια στιγμή οι έμποροι αντιδρούν, η αγορά spot είναι πολύ ευαίσθητη σε τέτοια πράγματα, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται.

Οι τιμές έχουν πλέον σταθεροποιηθεί γενικά στα 2.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Τον περασμένο χειμώνα ήταν μια αρκετά δύσκολη κατάσταση τιμών για τους καταναλωτές. Είναι δύσκολο να πούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, γιατί αν μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου, όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η θέρμανση, ο Nord Stream δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα έχει μειωμένες ροές αερίου, κάτι που σίγουρα θα δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο».

Να αρθούν οι κυρώσεις ΕΕ και ΗΒ

Ο ίδιος ζητά την άρση ή την παράκαμψη όχι μόνο των κυρώσεων της Ε.Ε. αλλά και της Βρετανίας : «Το θέμα είναι ότι η σύμβαση παροχής υπηρεσιών έχει υπογραφεί με βρετανική εταιρεία, θυγατρική πλέον της Siemens Energy. Και οι κυρώσεις του ΗΒ επιβάλλονται εναντίον της αναλόγως. Και είναι ακόμα ασαφές εάν αυτός ο στρόβιλος υπόκειται σε κυρώσεις ή θα υπάρξουν προβλήματα με τη συντήρησή του και με την εκπλήρωση της σύμβασης, επειδή προβλέπει και τη συντήρηση του επόμενου κινητήρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα