Φυσικό αέριο: Έσπασε κάθε ρεκόρ η τιμή του καυσίμου – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το μέλλον

Φυσικό αέριο: “Φωτιά” πήρε τη τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς συμπαρασύρθηκε από την αύξηση στον ηλεκτρισμό, και έτσι έφτασε μία ανάσα από τα 300 ευρώ

“Φωτιά” πήρε τη τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καθώς συμπαρασύρθηκε από την αύξηση στον ηλεκτρισμό, και έτσι έφτασε μία ανάσα από τα 300 ευρώ. Όσο αφορά τώρα τον ηλεκτρισμό στη χώρα μας, η τιμή “άγγιξε” τα 616 ευρώ τη μεγαβατόρα στην προημερήσια αγορά με μέγιστη τιμή 794 και ελάχιστη στα 500.

Η ζήτηση βρίσκεται στις 161 γιγαβατώρες, μειωμένη κατά 8%, ενώ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 46% έχει το αέριο, 22,7% ο λιγνίτης, 16% οι ΑΠΕ, 5,5% τα υδροηλεκτρικά και 3,9% οι εισαγωγές.

Στην Γαλλία φτάνει τα 611 ευρώ και στη Γερμανία και την Ιταλία τα 605 ευρώ. Η εφιαλτική αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οφείλεται στους φόβους για παρατεταμένη διακοπή της ροής μέσω ενός μεγάλου αγωγού. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξάνονται έως και 15%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή.

Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα. Οι τιμές του φυσικού αερίου κατέγραψαν άλμα από νωρίς το πρωί με αύξηση που ξεπερνά το 18%.

Γερμανία: Κλείνει τα πυρηνικά εργοστάσια για να εξοικονομήσει φυσικό αέριο

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η Γερμανία είναι να κρατήσει σε λειτουργεία, για λίγους μήνες ακόμα, τα τρία πυρηνικά εργοστάσια, ώστε η χώρα να εξοικονομήσει φυσικό αέριο.

Όμως αυτό το σενάριο διαψεύσθηκε κατηγορηματικά από τον υπουργό Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εξηγώντας πως ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε πραγματικό όφελος δεδομένου πως θα μείωνε τη χρήση φυσικού αερίου μάξιμουμ κατά 2%.

Μια τόσο μικρή μείωση δεν θα έκανε σημαντική διαφορά στα αποθέματα, οπότε δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να παρεκκλίνει από τους στόχους της και να δώσει τέλος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Μικρό… παράθυρο για Βαυαρία

Πάντως, ο κύριος Χάμπεκ άφησε ένα μικρό παράθυρο για την πιθανότητα μικρής παράτασης στη λειτουργία ειδικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Βαυαρία, αν και εφόσον τα stress tests που θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες δείξουν πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ηλεκτρικού δικτύου και τα επίπεδα προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος το χειμώνα. Κι αυτό με δεδομένο ότι η Βαυαρία έχει χαμηλή παραγωγή εναλλακτικής αιολικής ενέργειας και ελάχιστα θερμικά εργοστάσια. Ωστόσο, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη, δεδομένου πως αναμένονται τα πορίσματα των stress tests.

Πέρα από τα stress tests θα ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες γειτονικών κρατών όπως η Γαλλία, δεδομένου πως το Βερολίνο χρειάστηκε να προστρέξει στη βοήθεια της Γαλλίας και να της παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της κάθετης πτώσης της παραγωγής της εξαιτίας της αναγκαστικής, προσωρινής, διακοπής της λειτουργίας πολλών πυρηνικών της μονάδων σαν αποτέλεσμα της έλλειψης νερού που χρειάζεται για την ψύξη των αντιδραστήρων και της πτώσης της στάθμης των ποταμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα