Φωτιά τώρα: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ναυπακτία [vid]

Φωτιά τώρα: Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου [18/6] και στη Ναυπακτία σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή της Κάτω Βασιλικής

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου [18/6] και στη Ναυπακτία σε δασική έκταση κοντά στην περιοχή της Κάτω Βασιλικής.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν στη μάχη της κατάσβεσης ελικόπτερο, αλλά και επίγειες δυνάμεις. Στο σημείο βρέθηκε και ο περιφερειάρχης της πυροσβεστικής Χριστόφορος Μπόκας, ο οποίος ήταν στη συντονιστική επιτροπή. Με το ξέσπασμα της φωτιάς υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Χάνια Γαβρολίμνης Ναυπακτίας. Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) June 18, 2022

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε αρχικά σε αγροτική έκταση και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε πευκόδασος. Αυτή την ώρα η πυρκαγιά δεν είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, όμως αν δεν τεθεί άμεσα υπο έλεγχο κατευθύνεται προς την Άνω Βασιλική.

Οδηγίες σε περίπτωση πυρκαγιάς

Φεύγεις όταν η φωτιά είναι ακόμα μακριά: Πήγαινε έναντι του Ανέμου. Με τον δυνατό αέρα, τη φωτιά τη βλέπεις να είναι στα 1000 μέτρα και σε λίγα λεπτά είναι στα πόδια σου. Μην κάτσεις να βλέπεις. Μη σκέφτεσαι το σπίτι σου ή το κτήμα σου. Ειδοποίησε τον κόσμο και φύγετε. Θα φύγεις προς την κατεύθυνση που έρχεται ο άνεμος – δηλαδή να έχεις τον άνεμο να σου κτυπά στο πρόσωπο. (Αν ο άνεμος φυσά προς τη φωτιά από όπου βρίσκεστε, τρέξτε κόντρα στον άνεμο. Αν ο άνεμος φυσάει πίσω από τη φωτιά προς εσάς, τρέξτε κάθετα της φωτιάς).
Πυρκαγιά στα πεύκα – να την πάρεις πολύ στα σοβαρά, να βγεις από την περιοχή αμέσως: Το πεύκο είναι το πιο δύσκολο, είναι ξηρό με ρετσίνι, φλεγόμενα κουκουνάρια που σκάνε και με το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνα. Ο πιο φυσικός εύφλεκτος συνδυασμός! Αν συνδυάσεις και τις εκρήξεις από τα καύσιμα των καμένων αυτοκινήτων μιλάμε για τον πιο δύσκολο συνδυασμό. Πρέπει να βγεις από το δάσος. Κινήσου προς χαμηλότερο υψόμετρο! Αυτό επειδή οι ζεστές μάζες αέρος της πυρκαγιάς κινούνται προς τα πάνω.
Η Φωτιά ακολουθεί τον καπνό: Όταν βλέπεις τη φωτιά στο απέναντι βουνό και ο καπνός έρχεται κατά εσένα είναι βασική αρχή ότι η φωτιά θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αν έρχεται ο καπνός πάνω σου, τρέξε φύγε. Αν δεν καταλαβαίνεις προς τα που πάει ο καπνός: Κοίτα ψηλά στον ουρανό όπου είναι πιο σωστή η κίνηση του.
Αν σου έχει κοντέψει ήδη ο καπνός: Βρέξε τον Εαυτό σου/Κάλυψε το στόμα σου. Βασική αρχή -Δεν Χάνεις την Ψυχραιμία σου. Βάζεις σε σένα και σε όποιον έχεις δικό σου μαζί βρεγμένη πετσέτα η μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα