Φωτιά τώρα: Διπλασιάστηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο μέτωπο της Ηλείας

Φωτιά τώρα: Στον διπλασιασμό των δυνάμεων, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στην περιοχή Άγναντα του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία από το πρωί της Πέμπτης [21/], έλαβε η Πυροσβεστική υπηρεσία

Στον διπλασιασμό των δυνάμεων, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά στην περιοχή Άγναντα του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία από το πρωί της Πέμπτης [21/], έλαβε η Πυροσβεστική υπηρεσία, ενώ ένας πυροσβέστης υπέστη εγκαύματα κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς. Ο πυροσβέστης διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, «Άγιος Ανδρέας», της Πάτρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πυρκαγιά είναι αρκετά δύσκολη και έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση από αέρος και απ’ το έδαφος. Το θετικό είναι ότι το δάσος στα ανατολικά, νοτιοανατολικά είναι δρυς και όχι πεύκο.

Στο μέτωπο της φωτιάς, επιχειρούν πλέον 41 οχήματα, 80 πυροσβέστες, ένα Πεζοπόρο Τμήμα από την Πάτρα, ένα ΕΠ Erickson, ένα ΕΠ ΑΒ214 2 CL 215 και 2 CL 415 και 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί μέχρι στιγμής κατοικημένη περιοχή.

Οδηγίες σε περίπτωση πυρκαγιάς

Φεύγεις όταν η φωτιά είναι ακόμα μακριά: Πήγαινε έναντι του Ανέμου. Με τον δυνατό αέρα, τη φωτιά τη βλέπεις να είναι στα 1000 μέτρα και σε λίγα λεπτά είναι στα πόδια σου. Μην κάτσεις να βλέπεις. Μη σκέφτεσαι το σπίτι σου ή το κτήμα σου. Ειδοποίησε τον κόσμο και φύγετε. Θα φύγεις προς την κατεύθυνση που έρχεται ο άνεμος – δηλαδή να έχεις τον άνεμο να σου κτυπά στο πρόσωπο. (Αν ο άνεμος φυσά προς τη φωτιά από όπου βρίσκεστε, τρέξτε κόντρα στον άνεμο. Αν ο άνεμος φυσάει πίσω από τη φωτιά προς εσάς, τρέξτε κάθετα της φωτιάς).
Πυρκαγιά στα πεύκα – να την πάρεις πολύ στα σοβαρά, να βγεις από την περιοχή αμέσως: Το πεύκο είναι το πιο δύσκολο, είναι ξηρό με ρετσίνι, φλεγόμενα κουκουνάρια που σκάνε και με το έδαφος γεμάτο πευκοβελόνα. Ο πιο φυσικός εύφλεκτος συνδυασμός! Αν συνδυάσεις και τις εκρήξεις από τα καύσιμα των καμένων αυτοκινήτων μιλάμε για τον πιο δύσκολο συνδυασμό. Πρέπει να βγεις από το δάσος. Κινήσου προς χαμηλότερο υψόμετρο! Αυτό επειδή οι ζεστές μάζες αέρος της πυρκαγιάς κινούνται προς τα πάνω.
Η Φωτιά ακολουθεί τον καπνό: Όταν βλέπεις τη φωτιά στο απέναντι βουνό και ο καπνός έρχεται κατά εσένα είναι βασική αρχή ότι η φωτιά θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Αν έρχεται ο καπνός πάνω σου, τρέξε φύγε. Αν δεν καταλαβαίνεις προς τα που πάει ο καπνός: Κοίτα ψηλά στον ουρανό όπου είναι πιο σωστή η κίνηση του.
Αν σου έχει κοντέψει ήδη ο καπνός: Βρέξε τον Εαυτό σου/Κάλυψε το στόμα σου. Βασική αρχή -Δεν Χάνεις την Ψυχραιμία σου. Βάζεις σε σένα και σε όποιον έχεις δικό σου μαζί βρεγμένη πετσέτα η μπλούζα στο πρόσωπο και φεύγεις όσο η φωτιά είναι ακόμα μακριά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα