Φωτιά στην Πεντέλη: Κάηκαν 20.350 στρέμματα – Βελτίωση σε Μέγαρα και Σαλαμίνα

Φωτιά στην Πεντέλη: Η πύρινη λαίλαπα στη Πεντέλη πέρασε, αλλά άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές

Η πύρινη λαίλαπα στη Πεντέλη πέρασε, αλλά άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές. Την σκυτάλη σήμερα [20/7] πήραν τα Μέγαρα, όπου μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης οι πυροσβέστες κατάφεραν και έλεγξαν τη φωτιά. Πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σπάσει το μέτωπο της πυρκαγιάς, κυρίως στη Λούμπα, δεν είναι ενιαίο και υπάρχουν μεμονωμένες εστίες τις οποίες θέλουν να αντιμετωπίσουν προκειμένου να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Σε καλή κατάσταση η Σαλαμίνα

Παράλληλα, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο λόφο Ανεμόμυλοι και στο Σαμάρι στη Σαλαμίνα, ενώ σε εξέλιξη παραμένει στο λόφο Πατρίς. Η κατάσταση και στο τρίτο μέτωπο είναι αντιμετωπίσιμη, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ.Φανερωμένης και στην οδό Μαραθώνος.

Στην κατάβεση της φωτιάς επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ υπάρχει συνδρομή και από εθελοντές πυροσβέστες. Επίσης ακτοπλοϊκώς στη Σαλαμίνα μετέβησαν από Πειραιά 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Δύσκολη η καταγραφή στην Πεντέλη

Άκρως καταστροφικά ήταν τα αποτελέσματα της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε να καίει το απόγευμα της Τρίτης (19.07.2022) στην Πεντέλη, με την αυτοψία να έχει ξεκινήσει και όλοι να είναι σε επιφυλακή για το κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Στην Πεντέλη πέρα από σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές ή κάηκαν ολοσχερώς, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που έγινε στάχτη είναι περίπου 20.350 στρέμματα με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:05 και την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Ξεκίνησαν οι πρώτες αυτοψίες – Πόσα κτήματα έλεγξαν

Έγιναν συνολικά αυτοψίες σε 30 κτίρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.
Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.
Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.
Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα