Ευλογιά των πιθήκων: Προβληματισμός για το πρώτο “ορφανό” κρούσμα στην Ελλάδα

Ανησυχία προκαλεί το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων χωρίς ιστορικό ταξιδιού που εντοπίστηκε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων, στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί (έως και την Πέμπτη 30/6) εργαστηριακά επτά περιστατικά. Τα έξι εξ αυτών έχουν ιστορικό ταξιδιού, ενώ το ένα όχι.«Τα περιστατικά έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της διασποράς της νόσου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

Από την 1η Ιανουαρίου και έως τις 22 Ιουνίου 2022 έχουν αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 3.413 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένας θάνατος σε πέντε περιφέρειες του ΠΟΥ. Η πλειονότητα των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (2.933 από τα 3.413, ποσοστό 86%) αναφέρθηκε στην Ευρώπη.Η κατανομή των 109.090 δόσεων εμβολίων που αγόρασε η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Εκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησε μέσα στην εβδομάδα. Οι πρώτες δόσεις διανεμήθηκαν στην Ισπανία, ακολουθούν η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, χώρες με μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων, και έως το τέλος Αυγούστου θα έχουν λάβει τα εμβόλια και οι υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα