Ευλογιά των πιθήκων: Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού

Ευλογιά των πιθήκων: Μετά από έναν μήνα, που έγινε γνωστή η ευλογιά των πιθήκων, ήρθε και στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα, το οποίο ανακοινώθηκε χθες [8/6] από τον ΕΟΔΥ

Μετά από έναν μήνα, που έγινε γνωστή η ευλογιά των πιθήκων, ήρθε και στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα, το οποίο ανακοινώθηκε χθες [8/6] από τον ΕΟΔΥ. Πρόκειται για άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία και εμφάνισε συμπτώματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», όπου και παραμένει νοσηλευόμενος, ενώ κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή.

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε πει στα τέλη Μαΐου ότι «η ευλογιά των πιθήκων θέλει απομόνωση 21 ημέρες».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα (συνήθως 6 με 13 ημέρες).

Αυτά μπορεί να είναι:

Πυρετός
Κεφαλαλγία
Μυαλγίες
Οσφυαλγία
Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
Ρίγος
Καταβολή δυνάμεων
Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα