Ευλογιά των πιθήκων: Παγώνη “Παιδιά και έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό”

Ευλογιά των πιθήκων: Για τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν από την ευλογιά των πιθήκων, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη

Για τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να κολλήσουν από την ευλογιά των πιθήκων, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η οποία μετά την επιβεβαίωση του δεύτερου κρούσματος του ιού στην Ελλάδα, ο ιατρικός κόσμος είναι σε συναγερμό.

Η κ. Παγώνη επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι:«δεν υπάρχει ανησυχία, είναι μία ιογενής λοίμωξη» και τόνισε ότι «δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός», στον ΑΝΤ1. Η ίδια συστήνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν είμαστε σε επαφή με κρούσματα, ειδικά όταν έχουν εξανθήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, πιο ευάλωτοι να κολλήσουν είναι τα παιδιά και οι έγκυες.

Στα μέτρα πρόληψης, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- οι γνωστές Αρχές υγιεινής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών καθώς και η εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Κάθε Πέμπτη η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων

Αξίζει να σημειωθεί ότι -όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ- ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Η νόσηση από την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, ενώ το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την άφιξη τουριστών από χώρες της Ευρώπης στις οποίες η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα. Δεν είναι τυχαίο πως στη χθεσινή (11.06.2022) ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τονίστηκε ότι η ενημέρωση για την πορεία της νόσου στη χώρα αυξάνεται σε συχνότητα και από κάθε δεύτερη Πέμπτη, θα γίνεται πλέον κάθε εβδομάδα.

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα