Έτοιμο να ανοίξει τα «φτερά» του πρώτο UAV της Ελλάδας [pics]

Το UAV αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την άμυνα της Ελλάδας συνολικά ενώ θα ενταχθεί και στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Θα χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορικούς σκοπούς.

Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Ελλάδας (UAV) που ονομάζεται «Αρχύτας» είναι σχεδόν έτοιμο να ξεκινήσει πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τις παραμεθόριες περιοχές.

Το UAV αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την άμυνα της Ελλάδας συνολικά ενώ θα ενταχθεί και στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Θα χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορικούς σκοπούς.

Το UAV είναι προϊόν συνεργασίας των ελληνικών εταιρειών EFA Group και Ucandrone PC με τις ερευνητικές ομάδες του Ελληνικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας και των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Θράκης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πρόσφατα ότι «η προσπάθεια είναι συνεχής και επεκτείνεται ώστε η χώρα μας να βγει στον διεθνή χώρο ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε: «Η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που φαίνεται να είναι το μέλλον του τρόπου… αμύνονται οι χώρες».

Το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Archytas χρησιμοποιεί τεχνολογία F-35B

Έλληνες ειδικοί λένε ότι ο Archytas χρησιμοποιεί τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στο μοναδικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, το F-35B, το οποίο μπορεί να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα.

Σύμφωνα με την Jane’s Defense , το UAV χρησιμοποιεί έναν κινητήρα που οδηγεί μια έλικα ώθησης για οριζόντια πτήση. Η δυνατότητα VTOL παρέχεται από τέσσερις ηλεκτροκίνητες έλικες που βρίσκονται στις διαμήκεις δοκούς που συνδέουν τα φτερά με την αρνητική ουρά V.

Το Archytas διαθέτει εξοπλισμό προσγείωσης με τη μορφή τεσσάρων αντηρίδων που έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν την αντοχή πτήσης παράγοντας ελάχιστη αντίσταση.

Το  UAV, το οποίο θα έχει πολλαπλούς ρόλους,  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και από υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Θα χρησιμοποιηθεί για επιτήρηση, ασφάλεια και πιο εξειδικευμένες αποστολές και «θα είναι ένα «Eye in the Sky», του οποίου τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά θα επιτρέπουν στους αξιωματικούς στο έδαφος να λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται», δήλωσε ο Κύρος Υάκινθος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης , ο οποίος έχει την ευθύνη του έργου.

Το έργο έχει πάρει το όνομά του από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, μαθηματικό, αστρονόμο, πολιτικό και στρατηγό, Αρχύτα, ο οποίος ήταν επιστήμονας της Πυθαγόρειας σχολής  και διάσημος ως ο φημισμένος ιδρυτής της μαθηματικής μηχανικής, καθώς και καλός φίλος του Πλάτωνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα