Εμβόλιο covid-19: Τι αποδεικνύουν οι έρευνες για την λειτουργία των εμβολίων-Τι δεν μας λένε!

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 100% των Βρετανών αναπτύσσουν αντισώματα κατά του ιού μόνο με το πρώτο τρύπημα.

Η τελευταία μελέτη εμβολιασμού σε πραγματικό κόσμο, που διεξήχθη από ερευνητές του University College London (UCL), έδειξε ότι οι προσπάθειες εμβολιασμού της Βρετανίας δεν έχουν χαθεί.

Υποσχόμενα αποτελέσματα
Μετά από μελέτη 8.517 ατόμων στην Αγγλία και την Ουαλία, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 96,42% της ομάδας ανέπτυξε αντισώματα 28 έως 34 ημέρες μετά την πρώτη τους τρύπημα.

Το δεύτερο τρύπημα πυροδότησε την παραγωγή αντισωμάτων ακόμη περισσότερο στο 99,08% των συμμετεχόντων. Όσοι έλαβαν το Pfizer / BioNTechΤο εμβόλιο παρήγαγε αρχικά υψηλότερο ποσοστό αντισωμάτων, ωστόσο μετά από τέσσερις εβδομάδες τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca είχε το ίδιο ποσοστό.

Ο Δρ Maddie Shrotri, επικεφαλής συγγραφέας της εφημερίδας είπε:

Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες εμβολίων πραγματικού κόσμου στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι φανταστική είδηση.
Πάνω από εννέα στους 10 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν είτε το εμβόλιο Pfizer είτε το AstraZeneca παρήγαγαν αντισώματα κατά του ιού εντός ενός μήνα από την πρώτη τους λήψη.

Το πόσο καλά λειτουργούν αυτά τα εμβόλια είναι αξιοσημείωτο, ειδικά δεδομένης της ταχύτητας με την οποία έχουν αναπτυχθεί. Είναι ένα πραγματικό επίτευγμα της επιστήμης ενόψει της πιο καταστροφικής πανδημίας σε έναν αιώνα.

Σημασία του δεύτερου τρυπήματος

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι είναι ζωτικής σημασίας ο καθένας να πάρει το δεύτερο ενισχυτικό τρύπημα . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρώτη δόση παρήγαγε λιγότερα αντισώματα σε ηλικιωμένους, αλλά μετά το δεύτερο τρύπημα, άτομα από όλες τις ηλικιακές ομάδες είχαν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων . Ο καθηγητής Rob Aldridge, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης UCL είπε:

Τα δεδομένα του UCL Virus Watch δείχνουν ότι για ηλικιωμένους ενήλικες και για άτομα με υποκείμενες καταστάσεις υγείας, η απόκριση αντισωμάτων είναι λίγο ασθενέστερη μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, αλλά ισχυρή μετά τη δεύτερη δόση.

Είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση για τη σημασία της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Αλλά είναι επίσης καθησυχαστικό – τα εμβόλια είναι η δική μας έξοδο από την πανδημία.

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΥ

Είμαι απόφοιτη Ιδιωτικού ΙΕΚ δημοσιογραφίας. Η ενημέρωση πιστεύω ότι πρέπει να είναι άμεση και αληθινή, ακόμα και αν δεν αρέσει. Λατρεύω την μόδα αλλά δεν την ακολουθώ πιστά γιατί θέλω να βάζω τις δικές μου προσωπικές πινελιές. Λατρεύω την μουσική και συνέχεια θα με δεις να έχω στα αυτιά μου ψείρες (airpods τα ονομάζουν τώρα ) :)