Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού: Ποιοι έχουν σειρά-Πότε ξεκινάει η διαδικασία

Επιταχύνονται οι διαδικασίες εμβολιασμού στη χώρα μας στην πιο κρίσιμη ίσως φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, στα πρόθυρα του τρίτου κύματος. Τον προγραμματισμό των επόμενων ηλικιακών ομάδων που μπορούν να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν ενάντια στον κορωνοϊό παρουσίασε κατά τη….

ζωντανή ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 60-64 στις 10 Φεβρουαρίου

Έτσι, η επιτροπή εμβολιασμού έχει προγραμματίσει το άνοιγμα της πλατφόρμας προκειμένου οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 60-64 ετών να κλείνουν ραντεβού στις 10 Φεβρουαρίου. Η ηλικιακή αυτή ομάδα θα λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca, που με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν συστήνεται σε άτομα άνω των 65.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε σήμερα πως χθες, Κυριακή, παρελήφθησαν οι πρώτες 40.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, οι οποίες και θα χορηγηθούν αρχικά στην ηλικιακή αυτή ομάδα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Ποια η σύσταση της επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca

Τα στοιχεία που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca μας κάνει να πιστεύουμε πως και για αυτές τις ομάδες (τους άνω των 65) θα είναι αποτελεσματικό, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, η σύσταση της εθνικής επιτροπής είναι ο εμβολιασμός με εμβόλια της AstraZeneca να γίνεται σε άτομα ηλικίας 18 μέχρι και 64 ετών.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων που επιτυγχάνονται με τον εμβολιασμό.

Στις 12 Φεβρουαρίου τα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 75 με 79 έτη

Η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 για την ηλικιακή ομάδα 75 έως 79 ανοίγει στις 12 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μάλιστα, και για την ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79 ετών ο στόχος είναι να ξεκινήσει εμβολιασμός στις 15 Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στο briefing η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, μετά τα κρούσματα κορωνοϊού στο νοσοκομείο Πατρών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός ατόμων ηλικίας 18 με 60 με υποκείμενα νοσήματα

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πολιτών ηλικίας 18 έως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να εμβολιαστούν.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στη σφαίρα της φαντασίας οι συζητήσεις για τρίτη δόση εμβολιασμού

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ανάγκης τρίτης δόσης εμβολίου το φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως για την ώρα όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας.

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως παρατηρούνται τα δεδομένα και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση των αντισωμάτων, ενδεχομένως να προταθεί κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες ερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμων εμβολίων ή συνδυασμού τέτοιων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων, αν αυτό χρειαστεί. Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πάντως πως όλα αυτά είναι ακόμη στο επίπεδο της θεωρητικής συζήτησης.

Το εμβόλιο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα

Η κυρία Θεοδωρίδου μίλησε για παραπληροφόρηση αναφορικά με τη γονιμότητα και το εμβόλιο. Τεκμηριωμένες μελέτες αποδεικνύουν ότι η γονιμότητα δεν επηρεάζεται ούτε από το εμβόλιο το ίδιο, ούτε από τα αντισώματα που δημιουργεί. Σε πολλές γυναίκες νεαρής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και νοσηλεύτριες, δημιουργούσε δεύτερες σκέψεις σε σχέση με τον εμβολιασμό, τόνισε.

Κλείνοντας, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως αποτελεί γεγονός ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες. «Την επιδημία του Covid-19 και την επιδημία της υπερπληροφόρησης. Και οι δύο δημιουργούν φόβους, άγχος ανασφάλεια». Για την πρώτη θα χρειαστούν οι εμβολιασμοί προκειμένου να την αντιμετωπίσουμε. Για τη δεύτερη, όμως, ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε και να εφαρμόσουμε όλοι το παν μέτρον άριστον, είπε, κλείνοντας την τοποθέτησή της.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα