Ελληνικό πλοίο πιάστηκε στην Τενερίφη με 3 τόνους κοκαΐνη – «Καραβιά» αξίας 180 εκατ. ευρώ

Ένα ισχυρό πλήγμα στα καρτέλ ναρκωτικών και ειδικά σε αυτά που μεταφέρουν κοκαΐνη από την Λατινική Αμερική, κατάφεραν οι ισπανικές αρχές, προχωρώντας σε κατάσχεση τριών τόνων κοκαΐνης που μετέφερε ελληνικό πλοίο.

Σε μία μεγάλη επιχείρηση που έγινε με την συνεργασία πολλών τμημάτων, το «Blume» εντοπίστηκε 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε, την πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η «El Dia».

cocaine tenerife

Το ελληνικό πλοίο που έχει σημαία Τόγκο είχε απενεργοποιήσει το σήμα εντοπισμού AIS, ενώ σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας είχε ξεκινήσει απο λιμάνι Σάντος της Βραζιλίας στις 20 Δεκεμβρίου και είχε τελικά προορισμό αυτό της Ρίγας στην Λετονία.

Εκεί όμως δεν έφτασε ποτέ, καθώς στον έλεγχο που του έγινε στο λιμάνι της Τενερίφης, Dársena de Los Llanos, εντοπίστηκε να έχει 3 τόνους κοκαΐνης, αξίας 180 εκατομμυρίων ευρώ.

blume 3.webp

Στον έλεγχο συμμετείχαν πράκτορες της Μονάδας Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος (Udyco) της Εθνικής Αστυνομίας της Santa Cruz de Tenerife, της Ομάδας Οργανωμένου Εγκλήματος (ECO-Canarias) της Πολιτικής Φρουράς και επαγγελματίες της φορολογικής διοίκησης, καθώς και από κεντρικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας.

blume position.webp

Το στίγμα του «Blume» στις 17 Ιανουαρίου, η τελευταία θέση που καταγράφει το Marine Traffic blume .webp blume 1.webp

Οι ισπανικές αρχές έκαναν έφοδο στο πλοίο ανοιχτά των αφρικανικών ακτών την Τετάρτη και το μετέφεραν, στη συνέχεια, στα Κανάρια Νησιά, στο λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε. Οι αρχές κατέσχεσαν την ποσότητα των ναρκωτικών και συνέλαβαν τα 15 μέλη του πληρώματος, δύο Αλβανοί και 13 Πακιστανοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr ο ιδιοκτήτης του πλοίου πρακτικά είναι άγνωστος. Αν και η βάση της εταιρείας είναι στην Ελλάδα και δηλώνει ότι έχει γραφεία στον Πειραιά, στην οδό Φίλωνος, δεν έχει υποβάλει χαρτιά για να υπαχθεί στο άρθρο 89 για τις διαχειρίστριες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι το πλοίο είναι άγνωστο στην Ελλάδα.

Η εταιρεία δεν είναι ναυτιλιακή, αλλά μία Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΜΙΚΕ), μία από τις εταιρείες που σχηματίζονται με ελάχιστα κεφάλαια («εταιρεία της μίας στάσης»).

Πώς εντοπίστηκαν τα ναρκωτικά

Το «Blume» είχε αναχωρήσει από το Σάντος στη Βραζιλία στις 20 Δεκεμβρίου με προορισμό τη Ρίγα στη Λετονία. Το πλοίο έπλεε χωρίς να δίνει στίγμα για τη θέση του μέσω δορυφόρου, βρισκόταν όμως υπό παρακολούθηση έπειτα από πληροφόρηση που είχε η ισπανική αστυνομία.

Στο Marine Traffic το τελευταίο στίγμα είναι στις 17 Ιανουαρίου (μία ημέρα πριν από τον εντοπισμό) ανοιχτά της Δυτικής Σαχάρας. Η έφοδος των ισπανικών αρχών έγινε 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε.

Το στίγμα του «Blume» στις 17 Ιανουαρίου, η τελευταία θέση που καταγράφει το Marine Traffic

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας τονίζει ότι το «Blume» δήλωνε ότι μεταφέρει 200 τόνους καφέ, μια ποσότητα πολύ μικρή για το μέγεθος του πλοίου.

Κατά τον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους δέματα με ναρκωτικά. Στη συνέχεια συνελήφθησαν τα 15 μέλη του πληρώματος και το πλοίο μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Τενερίφης.

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου