ΕΛΑΣ: Eξαρθρώσης εγκληματικής οργάνωσης παρασκευής και διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων

ΕΛΑΣ: Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προχώρησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 11 άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της βίας κατά υπαλλήλων καθώς και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και της νομοθεσίας περί σημάτων, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τρία άτομα που αναζητούνται να συλληφθούν.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη και συστηματική έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, από τον Νοέμβριο του 2021, με σκοπό την παρασκευή τσιγάρων με επιγραφές διάφορων επώνυμων εταιρειών, τα οποία διακινούσαν λαθραία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποφεύγοντας την καταβολή των αναλογούντων δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

🔹Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση παρασκευής και διακίνησης #λαθραίων καπνικών προϊόντων

▪Συνελήφθησαν 11 άτομα

▪Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 13 τόνοι επεξεργασμένου καπνού👉https://t.co/WLXANjJvPa#FinancialPoliceGr pic.twitter.com/L800xeYPqo

— Ελληνική Αστυνομία (@hellenicpolice) July 16, 2022

Τα μέλη της συμμορίας για την επίτευξη του σκοπού τους είχαν μισθώσει σε περιοχή της ανατολικής Αττικής χώρο, τον οποίο είχαν διαμορφώσει σε παράνομο εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων καπνικών προϊόντων. Στον χώρο αυτό, ο οποίος αποτελούνταν από πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής τσιγάρων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εισέρχονταν φορτηγά με αλλοδαπές πινακίδες, παραλάμβαναν τα λαθραία καπνικά προϊόντα και τα διακινούσαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μάλιστα, για την αποφυγή εντοπισμού τους, είχαν εγκαταστήσει περιμετρικά του χώρου κλειστό κύκλωμα καμερών παρακολούθησης, που ελεγχόταν από οθόνες εγκατεστημένες σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο (control room) εξωτερικά της κεντρικής εισόδου του εργοστασίου.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε χθες (15/7) σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκαν δύο μέλη της οργάνωσης, που έλεγχαν τις κάμερες και εννέα αλλοδαποί, χειριστές των μηχανημάτων, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι έμεναν εντός του παράνομου εργοστασίου, ενώ τους είχε απαγορευθεί να βγαίνουν στο προαύλιο χώρο του εργοστασίου και η κατοχή κινητών τηλεφώνων.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

13.390 κιλά επεξεργασμένου-λεπτοκομμένου καπνού,
1.089.000 λαθραία τεμάχια τσιγάρων,
πλήρως εξοπλισμένη γραμμή παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων σε πακέτα,
πλήθος πρώτων υλών για την παρασκευή τσιγάρων (κόλλες, χαρτί περιτυλίγματος, ζελατίνες συσκευασίας, κ.λπ.)
6 επικαθήμενα και τράκτορας,
3 φορτηγά και αυτοκίνητο,
2 ηλεκτρογεννήτριες και κλάρκ, 2.360 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ οι δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις που στερήθηκε το Δημόσιο, μόνο από τις κατασχεθείσες ποσότητες των λαθραίων καπνικών προϊόντων εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 3.473.337 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ επισημαίνει ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


pagenews.gr

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα