Εκτακτη Είδηση: Άρση της απαγόρευσης στην Αγγλία-Αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό όσο η Ελλάδα καταρρέει!

Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πολύ σύντομα σε θέση να μπορούν να δωρίσουν αίμα σε όσους έχουν ανάγκη, περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δώσουν αίμα με αποτέλεσμα να σώζονται σώζονται περισσότερες ζωές. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα άρει την απαγόρευση των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών να δωρίζουν αίμα επιτρέποντας σε αυτούς που είχαν σεξοuαλική επαφή με έναν μόνο σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες να δίνουν αίμα.

Αυτό είναι ένα τεράστιο ορόσημο για την κοινότητα LGBTQ +, καθώς, στο παρελθόν, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άντρες απαγορεύονταν παγκοσμίως από το να μπορούν να δωρίσουν αίμα εάν είχαν σεξοuαλική επαφή με παραπάνω από έναν συντρόφους τους τελευταίους 3 μήνες. Η απόφαση να συμπεριληφθούν στην αιμοδοσία και οι ομοφυλόφιλοι άνδρες έλαβε χώρα μετά τη συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των ιστών αίματος και των οργάνων (SaBTO), υποστηριζόμενη από μια έκθεση της διευθύνουσας ομάδας «Αξιολόγηση του εξατομικευμένου κινδύνου», η οποία συνέστησε μια εξατομικευμένη προσέγγιση βάσει κινδύνου, κατά την οποία συνολική απαγόρευση θα ήταν καλύτερο να αρθεί.

Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασίλειου, Ματ Χάνκοκ υποστήριξε τη νέα κίνηση λέγοντας:

Αυτή η αλλαγή-ορόσημο στη δωρεά αίματος είναι ασφαλής και θα επιτρέψει σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους, που είχαν προηγουμένως αποκλειστεί από κριτήρια επιλογής δωρητών, να πάρουν την ευκαιρία να βοηθήσουν στη διάσωση ζωών. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα και δεν διαχωρίζει τα άτομα για τις ενέργειες που κάνουν, με ορόσημο τη σεξοuαλική τους προτίμηση.

Και ο Su Brailsford, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο NHS Blood and Transplant, δήλωσε ότι αυτή είναι η αρχή για μια πιο περιεκτική επιλογή κριτηρίων:

Οι ασθενείς βασίζονται στη γενναιοδωρία των δωρητών για το αίμα τους, που σώζει τη ζωή τους και γι ‘αυτό χαιρετίζουμε την απόφαση να αποδεχτούμε πλήρως τις συστάσεις του FAIR. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με εκπροσώπους ΛΟΑΤ, ασθενείς και δωρητές, οπότε όταν κάνουμε αυτές τις αλλαγές, η διαδικασία λήψης ακριβών πληροφοριών σχετικά με τις σεξοuαλικές συμπεριφορές των δωρητών είναι περιεκτική και γίνεται σωστά.

Αυτό όχι μόνο θα επιτρέψει τη διάσωση περισσότερων ζωών, αλλά και τον από στιγματισμό των φόβων που σχετίζονται με τον ιό HIV που εξακολουθούν να παραμένουν στην κοινωνία, αλλά αποτελεί και ένα τεράστιο επίτευγμα για το κίνημα LGBTQ +. Οι νέες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ το καλοκαίρι του 2021.

 

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου