ΔΕΣΦΑ: Στο dark web ανάρτησαν αρχεία της εταιρίας – Πολύ πιθανός ο εκβιασμός από τους hackers

ΔΕΣΦΑ: Τα αρχεία που κλάπηκαν από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), βρίσκονται πλέον στο στο dark web από τους επίδοξους χάκερ

Τα αρχεία που κλάπηκαν από τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), βρίσκονται πλέον στο στο dark web από τους επίδοξους χάκερ και έτσι κατάφεραν να μπουν σε δεδομένα που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν εις βάρος της εταιρίας.

Στo λεγόμενο σκοτεινό διαδίκτυο σκιώδεις χρήστες έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες χωρίς να εντοπιστούν. Οι χάκερ μόλυναν το σύστημα του ΔΕΣΦΑ με ransomware κακόβουλο λογισμικό για εκβίαση με σκοπό των απόσπαση λύτρων. Πρόκειται για την πρώτη, γνωστή, υπόθεση στην Ελλάδα, και ακολουθείται το modus operandi άλλων ανάλογων «χτυπημάτων» στο εξωτερικό.

Οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν πολλές τεχνικές ransomware, μεταξύ αυτών το ransomware κωδικοποίησης δίσκων που κρυπτογραφεί τις δομές MBR (Master Boot Record) ή / και τις κρίσιμες δομές του συστήματος αρχείων και επομένως εμποδίζει τον χρήστη να έχει πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα ή το Crypto-ransomware που κρυπτογραφεί τα αρχεία χρηστών που είναι αποθηκευμένα στο δίσκο.

Έως στιγμής, οι χάκερ δεν έχουν γνωστοποιήσει τους σκοπούς τους, δηλαδή τη συνήθη απόσπαση χρηματικού τιμήματος ή υπάρχουν άλλοι στόχοι δεδομένου του ευαίσθητου ρόλου ΔΕΣΦΑ στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ΔΕΣΦΑ πάντως διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι «συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια». Ο Διαχειριστής ξεκαθάρισε ότι δεν συνδιαλέγεται με κυβερνοεγκληματίες.

pagenews.gr

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα