Covid-19: Το νέο σύμπτωμα που επηρεάζει μόνο τις γυναίκες!

Όλοι γνωρίζουμε ότι το COVID μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας, τους πνεύμονες και ακόμη και τον εγκέφαλό σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο; Ο κοροναϊός θεωρείται λιγότερο επικίνδυνος για τις γυναίκες από ό, τι για τους άνδρες. Ταυτόχρονα όμως, έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα μακροχρόνιων επιπλοκών κοροναϊού καθώς και ψυχικής νόσου.

Και τώρα φαίνεται ότι το COVID θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό κύκλο .

Πώς μπορεί ο coronavirus να επηρεάσει την περίοδό σας;

covid-19 εμβόλιο, covid-19 αντιμετώπιση, covid-19 προστασία, covdi-19 φάρμακο, covid-19 Ελλάδα, covid-19 εξάπλωση

Οι ακανόνιστοι κύκλοι της εμμήνου ρύσεως είναι μία από τις πολλαπλές επιπλοκές που σχετίζονται με το COVID-19 . Πολλές γυναίκες που έχουν μολυνθεί με κοροναϊό ανέφεραν ότι υπέστησαν αρκετές παρατυπίες με το «μηνιαίο» τους, συμπεριλαμβανομένων χαμένων ή καθυστερημένων περιόδων, αυξημένου πόνου, ορμονικών αλλαγών και ακόμη και βαριάς αιμορραγίας.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Reproductive Biomedicine Online με την παρακολούθηση των μεταβολών της εμμήνου ρύσεως σε 177 γυναίκες έδειξε ότι πολλές που έπεσαν σοβαρά ή ελαφρώς άρρωστοι με τον ιό ανέφεραν επίσης ότι παρουσίασαν μεγαλύτερες περιόδους και μειωμένο όγκο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι αυτές οι αλλαγές είναι πιθανότατα προσωρινές, καθώς οι κλήσεις παρακολούθησης με τα άτομα διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές της εμμήνου ρύσεως είχαν υποχωρήσει κυρίως 1-2 μήνες μετά την ανάρρωση.

Γιατί ο Coronavirus επηρεάζει την εμμηνορροϊκή μας λειτουργία;
Ενώ υπάρχουν περιορισμένες εξηγήσεις πίσω από αυτήν την αντίδραση, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτές οι συνέπειες μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη από κοροναϊό ή στη συσσώρευση άγχους και άγχους που μπορεί να επηρεάσουν τις ορμονικές μας λειτουργίες.

Η Δρ Tara Shirazian, Διευθύντρια της Παγκόσμιας Υγείας των Γυναικών αιτιολόγησε τα αποτελέσματα της μελέτης και ότι παράγοντες όπως το άγχος και η μόλυνση μπορούν να επηρεάσουν και τα δύο την περίοδο ενός ατόμου :

Αυτό που μπορούμε να πούμε για το COVID-19 και τις επιπτώσεις του στον εμμηνορροϊκό κύκλο είναι συγκρίσιμο με αυτό που μπορούμε να πούμε για άλλες ιογενείς λοιμώξεις και παρατεταμένες περιόδους στρες – είναι πιθανό να εμφανιστούν διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
Ο Shirazian στη συνέχεια εξήγησε ότι όταν κάποιος υποστεί μια λοίμωξη όπως ο κοροναϊός, το σώμα και ο άξονας του υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων (HPA) τίθενται υπό πίεση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κορτιζόλης που μπορεί να εμποδίσει το εμμηνορροϊκό σύστημα. Επιπλέον, εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων άγχους, ο άξονας HPA μπορεί να κατασταλεί, « που μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης στην υπόφυση ».

Τοποθετήστε αυτήν τη σωματική αντίδραση στη μόλυνση παράλληλα με τα άγχος της απώλειας εργασίας, της αύξησης βάρους και του καθιστικού τρόπου ζωής και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η περίοδος σας μπορεί να είναι λίγο αργότερα ή ελαφρύτερη.

Οι αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο δεν είναι μοναδικές στον κοροναϊό και οποιοσδήποτε ιός ή επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην περίοδο σας. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε για τυχόν αλλαγές που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, καλό είναι να τις τεκμηριώσετε και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

 

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου