Covid-19: Τα καλύτερα τρόφιμα για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα!

Μάθετε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Σε αυτή τη χειμερινή περίοδο, σε συνδυασμό με μια συνεχιζόμενη επιδημία , είναι τόσο σημαντικό όσο ποτέ να φροντίζετε καλά το ανοσοποιητικό σας σύστημα , προκειμένου να αποφύγετε τη μόλυνση ή το κρυολόγημα.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε την ιδανική διατροφή που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε αυτήν την δύσκολη περίοδο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό επειδή αναπτύσσει την άμυνα του ανοσοποιητικού μας, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αντισταθεί ενάντια στις λοιμώξεις και να διατηρήσει την υγεία κάποιου . Εν ολίγοις, είναι η ικανότητα του σώματος να υπερασπιστεί τον εαυτό του από απειλές κατά της επιβίωσής του. Αυτές οι απειλές μπορεί να είναι τριών διαφορετικών ειδών:

Μικρόβια (ιοί, βακτήρια, μύκητες) και συνεπώς ο κοροναϊός
Καρκινικά κύτταρα
Ξένα σώματα (θραύσμα, μεταμοσχευμένο όργανο, κομμάτι γυαλιού κ.λπ.)
Ωστόσο, ανάλογα με το άτομο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι περισσότερο ή λιγότερο ανθεκτικό. Όλα εξαρτώνται από το πόσο υγιής είναι ο τρόπος ζωής σας. Η διατροφή, ο καπνός, το αλκοόλ, το άγχος, ο ύπνος και η σωματική δραστηριότητα είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να το κάνουν λίγο πολύ αποτελεσματικό.

Τρόφιμα που είναι καλά για το ανοσοποιητικό σύστημα
Μερικά τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και το ενισχύουν. Για να μάθετε ποια να επιλέξετε, πρέπει να γνωρίζετε για τις ιδιότητές τους και τα οφέλη τους για το σώμα . Πρέπει να περιέχουν τα ακόλουθα στοιχεία:

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων. Βρίσκεται σε κρόκο αυγού, βούτυρο και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, απορροφά τον σίδηρο και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να συμπληρώσετε τη βιταμίνη C με λεμόνια, κόκκινες πιπεριές και φραγκοστάφυλα.

Ψευδάργυρος
Η έλλειψη ψευδαργύρου σε επαρκείς ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μπορείτε να το βρείτε σε (ωμά) στρείδια, οστρακοειδή όπως καβούρι ή αστακό, βόειο κρέας ή ψητό σουσάμι ή σπόρους σκουός, καθώς και σε φακές.

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά
Αυτά είναι καλά βακτήρια που προστατεύουν τα έντερα (τη χλωρίδα ή τα μικροβιότα). Η εντερική χλωρίδα συνδέεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αντιπροσωπεύει το 70% αυτής. Είναι επομένως σημαντικό να το προσέχετε υιοθετώντας μια υγιεινή διατροφή. Πηγαίνετε γιαούρτι, miso, λάχανο τουρσί, σκόρδο, σπόρους chia, κρεμμύδια, βρώμη και εσπεριδοειδή.

Εν ολίγοις, τρώτε μια διατροφή πλούσια σε ζυμωμένα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Συμπληρώστε φρούτα και λαχανικά και μην ξεχάσετε να τρώτε τακτικά θαλασσινά και βόειο κρέας. Προσθέστε chia, σκουός ή σουσάμι στα πιάτα σας. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι δυνατότερο από ποτέ!

Covid-19: Αυτός είναι ο νούμερο ένα τρόπος να προστατευθείς από την πανδημία!

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να είναι το μυστικό για τον περιορισμό σοβαρών επιπλοκών που οφείλονται στον κοροναϊό. Οι βιταμίνες έχουν βρεθεί στο προσκήνιο στις ειδήσεις πρόσφατα, καθώς οι ερευνητές προτείνουν ότι η ανάπτυξη των συστημάτων φυσικής άμυνας θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις επιπλοκές του COVID-19.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η βιταμίνη Κ πρέπει να βρίσκεται στη διατροφή σας. Σύμφωνα με το Guardian, μια ολλανδική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές και επιστήμονες εντόπισε μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης Κ και της εμφάνισης των πιο σοβαρών μορφών COVID-19 .

covid-19 εμβόλιο, covid-19 αντιμετώπιση, covid-19 προστασία, covdi-19 φάρμακο, covid-19 Ελλάδα, covid-19 εξάπλωση

Μια άλλη πρόσφατη ανασκόπηση που χρηματοδοτήθηκε από την Kappa Bioscience AS και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ σε ασθενείς με covid-19 μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές λόγω του αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης , αλλιώς γνωστού ως θρόμβων αίματος.

Η βιταμίνη Κ παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργοποίηση της πρωτεΐνης S, η οποία είναι σημαντική για την πρόληψη της θρόμβωσης. Αυτή η ίδια πρωτεΐνη είναι ευάλωτη στον κοροναϊό, αφήνοντας τους ασθενείς σε κίνδυνο πήξης σε περιοχές όπως οι πνεύμονες.

Θα μπορούσε αυτή η βιταμίνη να είναι ένα μέσο για την καταπολέμηση του COVID-19 ; Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να διεξαχθούν ισχυρά συμπεράσματα. Ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστάται όλοι να λαμβάνουμε την ημερήσια δόση βιταμίνης Κ για να διατηρούμε υγιείς τους πνεύμονες και το συκώτι μας.

covid-19 εμβόλιο, covid-19 αντιμετώπιση, covid-19 προστασία, covdi-19 φάρμακο, covid-19 Ελλάδα, covid-19 εξάπλωση

Οι συστάσεις είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, ώστε να μην δημιουργηθούν σοβαρές μορφές επιπλοκών που σχετίζονται με το COVID-19, αλλά πού μπορούμε να βρούμε αυτήν τη βιταμίνη;

Η βιταμίνη Κ χωρίζεται σε δύο μόρια: το K1 που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και ορισμένα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, άλλα πράσινα λαχανικά, σπαράγγια και πράσα, και επίσης το K2, το οποίο βρίσκεται στα ολλανδικά και γαλλικά τυριά, μοσχάρι, βόειο κρέας, και χοιρινό συκώτι, καθώς και στο κοτόπουλο. Η βιταμίνη Κ μπορεί ακόμη και να βρεθεί σε κρόκο αυγού, γάλα που έχει υποστεί ζύμωση και ελαιόλαδο.

Έκτακτη είδηση: Επιτέλους οι ειδικοί προτείνουν και φάρμακο κατά του covid-19!

Περισσότεροι από 130 εμπειρογνώμονες έχουν υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή προτρέποντας τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να ενσωματώσουν τη βιταμίνη D ως μέρος της στρατηγικής του κοροναϊού. Μια ανοιχτή επιστολή που υπεγράφη από 138 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες έχει διανεμηθεί σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν τη βιταμίνη D ως μέρος της στρατηγικής αντιμετώπισης του κοροναϊού, αφού πολλά στοιχεία έχουν δείξει ότι η βιταμίνη μπορεί να μειώσει τη μετάδοση, τη νοσηλεία και ακόμη και τα ποσοστά θανάτου.

Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι όσοι νοσηλεύονται με COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν λιγότερο σοβαρές επιπλοκές εάν τα επίπεδα βιταμίνης D είναι αρκετά υψηλά. Ωστόσο, παρά την έρευνα, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Αριστείας Φροντίδας (Νίκαια) του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη λήψη βιταμίνης D αποκλειστικά για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19».

Η επιστολή εστάλη στον Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Υγείας Μάικ Χάνκοκ τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, συμβουλεύοντας τους υγιείς ενήλικες να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D σε 2.000 – 4000 διεθνείς μονάδες (IU) κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με το χειμώνα να σέρνεται και να μειώνεται η ώρα του ηλιακού φωτός, το NHS συνήθως συμβουλεύει όλα τα άτομα να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D για να λαμβάνουν την ημερήσια δόση της «βιταμίνης του ήλιου». Ωστόσο, αυτή η τυπική σύσταση αφορά μόνο 400 IU, δείχνοντας πόσο περισσότερη βιταμίνη D χρειάζεται για την καταπολέμηση του ιού.

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι η βιταμίνη D είναι «εξαιρετικά ασφαλής» ακόμα και όταν λαμβάνεται σε τόσο υψηλές δόσεις, ενώ πολλοί ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν έως και 4000 IU την ημέρα. Οι υπογράφοντες την επιστολή αποκάλυψαν ότι «τα παγκόσμια πρότυπα και οι παράγοντες κινδύνου για την πανδημία COVID-19 και την ανεπάρκεια βιταμίνης D ταιριάζουν ακριβώς».

Ένας από τους κύριους διοργανωτές της επιστολής Δρ Gareth Davies αποκάλυψε την επιτυχία που είχαν άλλες χώρες σε ό, τι αφορά την ενσωμάτωση της βιταμίνης D στην αντίδραση κοροναϊού:

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα με αποτελεσματικό πρόγραμμα ενίσχυσης της βιταμίνης D και είχε μια από τις καλύτερες αντιδράσεις πανδημίας παγκοσμίως, με μόνο 484 θανάτους και 22.500 αναρτήσεις .
Ο ανεξάρτητος ερευνητής συνέχισε να σκιαγραφεί ότι τα επίπεδα κατανάλωσης ψαριών στην Ιαπωνία δημιούργησαν μια πλούσια σε βιταμίνη D δίαιτα για τους κατοίκους, η οποία θα μπορούσε να συνέβαλε σε χαμηλότερο ποσοστό θανάτου κοροναϊού , παρά το ότι είχε διπλάσια πυκνότητα πληθυσμού από την Ιταλία, ο οποίος παρουσίασε 65.000 περισσότερους θανάτους:

Η Ιαπωνία είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που τρώνε τόσο ωμό ψάρι, μία από τις λίγες φυσικές πηγές βιταμίνης D στα τρόφιμα, που η διατροφή τους είναι αρκετά πλούσια για να επαρκεί το χειμώνα. Η Ιαπωνία είχε [περίπου] 188.000 [coronavirus] κρούσματα, αλλά κάτω από 3.000 θανάτους. Πρόκειται για πληθυσμό που έχει το ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ιταλία, αλλά πυκνό πληθυσμό δύο φορές.

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων ρεπερτοριακών προβλημάτων καθώς και φλεγμονής, και οι δύο είναι επιπλοκές του κοροναϊού. Σοβαρές επιπλοκές από τον ιό εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στη μόλυνση. Αυτό οδηγεί επίσης σε μια φλεγμονώδη απόκριση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα ζωτικά όργανα.

Μέχρι στιγμής, περισσότερες από 70 μελέτες έχουν συνδέσει υψηλότερα ποσοστά βιταμίνης D με χαμηλότερα ποσοστά λοίμωξης από κοροναϊό, καθώς και χαμηλότερα ποσοστά εισαγωγής στο νοσοκομείο και ποσοστά θανάτου κοροναϊού. Παρ ‘όλα αυτά, η NICE υποστήριξε ότι «δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί μια άμεση σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του COVID-19βάσει των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων ».

Ωστόσο, η NICE εξακολουθεί να συνιστά στους κατοίκους να συνεχίζουν να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D το χειμώνα σύμφωνα με τη σύσταση του NHS.

Το NHS συνιστά 400 IU ημερησίως βιταμίνης τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, αλλά οι υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής υποστήριξαν ότι η βιταμίνη D είναι «εξαιρετικά ασφαλής» και ότι η ημερήσια συνιστώμενη δόση από το NHS δεν αρκεί ακόμη και κατηγόρησαν την τρέχουσα σύσταση για «ένα γνωστό στατιστικό σφάλμα που εντοπίστηκε πριν από έξι χρόνια».

Φαίνεται ότι οι υπογράφοντες παροτρύνουν ακόμη και τους ανθρώπους να μην περιμένουν κυβερνητικές συμβουλές λόγω των ήδη καθορισμένων επιπέδων ασφάλειας της βιταμίνης D , επισημαίνοντας την ασφάλεια της βιταμίνης σαν περισσότερο από τις μάσκες προσώπου. Η επιστολή αποκάλυψε:

Η βιταμίνη D είναι πολύ ασφαλέστερη από τα στεροειδή, όπως η δεξαμεθαζόνη, η πιο ευρέως αποδεκτή θεραπεία που έχει επίσης δείξει μεγάλο όφελος από το COVID-19. Η ασφάλεια της βιταμίνης D μοιάζει περισσότερο με την μάσκα προσώπου.
Οι συγγραφείς της ανοιχτής επιστολής συνέχισαν να παροτρύνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να μην περιμένουν την επιβεβαίωση για να λάβουν αυξημένα επίπεδα του συμπληρώματος:

Δεν χρειάζεται να περιμένετε περαιτέρω κλινικές δοκιμές για να αυξήσετε τη χρήση κάτι τόσο ασφαλούς, ειδικά όταν η αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεπάρκειας ή ανεπάρκειας θα πρέπει ήδη να αποτελεί προτεραιότητα.
Εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην επιστολή καθοδηγούν τις κυβερνήσεις, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο να συστήσουν και να εφαρμόσουν αμέσως προσπάθειες κατάλληλες για τους ενήλικες πληθυσμούς τους αύξηση της βιταμίνης D, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της πανδημίας ».

Οι ειδικοί προτείνουν στους ενήλικες να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμίνης D σε 2.000-4.000 IU ανάλογα με παράγοντες όπως οι υπάρχουσες ανεπάρκειες βιταμινών και η πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμινών σε εκείνους με πιο σκούρους τόνους δέρματος και σε αυτούς που έχουν στεναχωρήσει.

Εκείνοι με υπάρχουσα ή υψηλότερη πιθανότητα ανεπάρκειας βιταμίνης D θα πρέπει να επιλέξουν μια βιταμίνη D στο υψηλότερο τέλος της κλίμακας. Και, για όσους δεν έλαβαν συμπληρώματα για τη βιταμίνη θα πρέπει να «λάβουν 10.000 IU [250mcg] ημερησίως για δύο έως τρεις εβδομάδες, ακολουθούμενο από το ημερήσιο ποσό παραπάνω». Η επιστολή συνέχισε:

Το σώμα μπορεί να συνθέτει περισσότερο από αυτό από το φως του ήλιου υπό τις σωστές συνθήκες, π.χ. μια καλοκαιρινή μέρα στην παραλία. Επίσης, η NAM [Εθνική Ακαδημία Ιατρικής στις ΗΠΑ] και η EFSA [Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων] χαρακτηρίζουν και αυτό το «επίπεδο μη παρατηρούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών» ακόμη και ως καθημερινή πρόσληψη συντήρησης.

Οι υπογράφοντες έχουν επίσης ζητήσει από τους ιατρούς να αξιολογήσουν τα επίπεδα βιταμίνης D σε νοσοκομειακούς ασθενείς και να θεραπεύσουν εκείνους των οποίων τα επίπεδα είναι ανεπαρκή. Η επιστολή συνέχισε να τονίζει ότι από όλες τις θεραπείες και τα προληπτικά μέτρα, η βιταμίνη D είναι μακράν το λιγότερο επικίνδυνο και λιγότερο ακριβό:

Πολλοί είναι οι παράγοντες που προδιαθέτουν ότι τα άτομα σε υψηλότερο κίνδυνο από την έκθεση στον κορανοϊό, είναι αυτά σε ηλικία, με ύπαρξη χρόνιων νοσημάτων, αλλά και με ανεπαρκή λήψη βιταμίνης D. Η επιστολή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η βιταμίνη D είναι φθηνή και έχει αμελητέο κίνδυνο σε σύγκριση με τον σημαντικό κίνδυνο COVID-19.

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου