Covid-19 και έκτακτα μέτρα: Πώς συνδέονται lockdown και σταδιακή απώλεια μνήμης

Για να προσθέσετε στον ήδη μακρύ κατάλογο των αρνητικών επιπτώσεων που έχει υποστεί η πανδημία στον κόσμο, η απώλεια μνήμης αναφέρεται ως μια άλλη παρενέργεια του lockdown Υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση για το γιατί μπορεί να βρεθείτε να χάνετε λέξεις ή ονόματα που διαφορετικά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να θυμάστε.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται για συχνή απώλεια μνήμης από την αρχή της πανδημίας και οι ειδικοί προτείνουν ότι το κλείδωμα έχει να κάνει με αυτό .

Η πλήξη μας δυσκολεύει να θυμόμαστε τα πράγματα
Η ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Hilda Burke πιστεύει ότι αυτή η παρενέργεια είναι φυσιολογική μόνο λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που περνάμε σε εσωτερικούς χώρους . Εξηγεί πώς η μνήμη είναι τόσο εύπλαστη όσο το καουτσούκ στο ότι μπορεί εύκολα να αλλάξει ανάλογα με το πού βρισκόμαστε στο περιβάλλον και τον τρόπο που ασχολούμαστε διανοητικά με την εμπειρία μας .

Με λίγα λόγια, ο Burke λέει ότι η πλήξη δυσκολεύει τους εγκεφάλους μας να αποθηκεύουν πληροφορίες . Όσο πιο αφοσιωμένοι είμαστε με αυτό που κάνουμε, τόσο περισσότερο ο εγκέφαλός μας καταγράφει τι συμβαίνει στο περιβάλλον μας. Ως αποτέλεσμα, λέει ότι:

Ουσιαστικά, ο χρόνος επιβραδύνεται εάν προσέξουμε, γιατί τείνουμε να παρατηρούμε περισσότερα και, φυσικά, όσο περισσότερο παρατηρούμε τα πράγματα, τόσο περισσότερο τείνουμε να τα θυμόμαστε. Αλλά τώρα, με τους περισσότερους από εμάς να ξοδεύουμε σχεδόν όλο τον χρόνο μας στο σπίτι, δεν είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι από νέα αξιοθέατα ή εμπειρίες.

Ο χρόνος της οθόνης είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη
Οι αναμνήσεις μας χάνουν επίσης την ικανότητά τους να θυμούνται πράγματα λόγω του χρόνου που αφιερώνουμε για να κοιτάξουμε τις οθόνες μας τώρα που έχουμε πολύ λίγα να κάνουμε. Με ό, τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή, δεν ξοδέψαμε ποτέ τόσο πολύ χρόνο να αποσπάσουμε την τεχνολογία τόσο ώστε να διαταράξουμε εντελώς τη λειτουργία της μνήμης μας . Ο Δρ Burke εξηγεί την ιδέα εξετάζοντας το πώς έχουμε εξαρτηθεί τόσο πολύ από όλες τις συσκευές μας:

Φανταστείτε ότι είστε μαθητής που κάνει ένα διάλειμμα για σπουδές ή κάνετε ένα διάλειμμα εν μέσω προσπαθειών να αφομοιώσετε νέες πληροφορίες. Τι είναι πιο πιθανό να κάνετε πρώτα; Πιθανότατα πάρτε το smartphone σας, μέσω του οποίου θα βομβαρδιστείτε με ειδοποιήσεις ειδήσεων, μηνύματα από φίλους, αγώνες Tinder, νίκες eBay. Οι εγκέφαλοί μας δεν κάνουν ποτέ ένα διάλειμμα και αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητά μας να απομνημονεύουμε.
Τι μπορεί να γίνει για να αντιστραφούν αυτά τα αποτελέσματα;
Ένα πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή και να εστιάσετε στα πράγματα που κάνετε καθημερινά. Όταν πηγαίνετε για περιπάτους, για παράδειγμα, ρίξτε μια ματιά σε λεπτομέρειες που συνήθως δεν θα παρατηρήσετε έτσι ώστε να τονώνετε συνεχώς τον εγκέφαλό σας.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσετε είναι, απλά, να ελαχιστοποιήσετε το χρόνο που ξοδεύετε κοιτάζοντας το τηλέφωνό σας. Δοκιμάστε να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να λύσετε ένα παζλ αντ ‘αυτού. Αυτό θα προκαλέσει τον εγκέφαλό σας και θα τον ενθαρρύνει να παραμείνει σε άριστη κατάσταση παρά να το τροφοδοτεί υπερβολικά άχρηστες πληροφορίες που απορροφούμε κατά την κύλιση μέσω των τηλεφώνων μας.

 

 

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΕΛΛΗ ΜΑΤΙΑΜΠΑ

Έχω αποφοιτήσει απο ΙΙΕΚ δημοσιογραφίας. Λατρεύω να γράφω για gossip, showbiz και ότι έχει σχέση με αυτή. Βγάζω τα άπλυτα στην φόρα χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Εκνευρίζομαι με τα ψέματα. Λατρεύω το καλοκαίρι και την θάλασσα και δεν αλλάζω την Ελλάδα μας με τίποτα