Covid-19 εξελίξεις: Ινδική μετάλλαξη έχει κατακλύσει το Ηνωμένο Βασίλειο!

Με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η ινδική παραλλαγή μπορεί να γίνει η δεύτερη πιο κοινή στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το στέλεχος Kent.

Η ινδική παραλλαγή έχει παραμείνει εκτός ελέγχου όχι μόνο στη υποήπειρο, αλλά και σε άλλες χώρες. Η Δημόσια Υγεία Αγγλία (PHE) αποκάλυψε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που συνδέονται με την ινδική παραλλαγή διπλασιάστηκε μέσα σε μια εβδομάδα, από 182 σε συγκλονιστικές 400. Επιπλέον, έχουν καταγράψει και τρία στελέχη της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπό διερεύνηση
Επί του παρόντος, το αρχικό ινδικό στέλεχος εξακολουθεί να κατατάσσεται ως « παραλλαγή υπό διερεύνηση ». Την Πέμπτη, το PHE δημοσίευσε μια δήλωση που αμβλύνει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή. Αυτοι ειπαν:

Οι αναγνωρισμένοι αριθμοί υποθέσεων παραμένουν χαμηλοί και είναι γεωγραφικά διασκορπισμένοι στην Αγγλία. Όπου έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις, θα χρησιμοποιηθεί πρόσθετη παρακολούθηση περιπτώσεων, δοκιμές επαφών και στοχευμένη εύρεση περιπτώσεων για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτών των παραλλαγών.
Η Δρ Susan Hopkins από το PHE πρόσθεσε:

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ευρείας μετάδοσης της κοινότητας ή ότι αυτές οι παραλλαγές προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή καθιστούν τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα λιγότερο αποτελεσματικά.

Μια αιτία ανησυχίας;
Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον ρυθμό με τον οποίο η παραλλαγή εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, ειδικά δεδομένου ότι ο μισός πληθυσμός έχει λάβειτουλάχιστον ένα από τα τρυπήματα τους . Ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia, σχολίασε:

Το γεγονός ότι έχουμε μια νέα παραλλαγή που αυξάνεται τόσο γρήγορα, ακόμη και σε μια περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρκετά αυστηρό κλείδωμα και έχουμε περισσότερο από το 50% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου με τουλάχιστον μία ανοσοποίηση, είναι πολύ καταθλιπτικό και υποδηλώνει ότι καθώς έρχεται εκτός κλειδώματος αυτή η παραλλαγή θα μπορούσε να επιταχυνθεί ακόμη πιο γρήγορα
Στην πραγματικότητα, ορισμένοι πιστεύουν ότι η παραλλαγή πρόκειται να γίνει η δεύτερη πιο κοινή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καθηγήτρια Christina Pagel, διευθύντρια της κλινικής επιχειρησιακής ερευνητικής ενότητας στο University College London είπε στο The Guardian :

Τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή B1617 είναι σίγουρα ανησυχητικά – πρόκειται να μετατραπεί γρήγορα στην πιο συχνά ανιχνευόμενη παραλλαγή εκτός από την κυρίαρχη παραλλαγή «Kent» μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Προς το παρόν, οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες κυρίως για τη σοβαρότητα της παραλλαγής και την αντοχή της στο εμβόλιο . Ο Δρ. Τζούλιαν Τανγκ, σύμβουλος ιολόγος στο Βασιλικό Ιατρείο του Λέστερ, δήλωσε στο Sky News ότι το τρέχονο ρυθμός μετάδοσης πρέπει να αναμένεται, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία αυτή τη στιγμή. Αυτός είπε:

Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτά τα νέα, εκτός εάν αρχίσουμε να βλέπουμε στοιχεία αυξημένης σοβαρότητας ή ότι μπορεί να ξεφύγει από την προστασία του εμβολίου από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, τα οποία δεν έχουμε δει ακόμη.

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου