Αναγνώρισε τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες για κάθε εμβόλιο κατά του COVID-19

Οι πόλεμοι εμβολίων ξεκινούν! Καθώς όλοι βιάζονται να ξεφύγουν από το COVID Hellscape, υπάρχει η επιλογή να γίνει. Ακολουθούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναμένονται για κάθε εμβόλιο.

Είναι φυσιολογικό και αναμένεται να αισθανθείτε δυσφορία μετά την ένεση εμβολίου COVID-19. Μόλις ο ορός εισέλθει στο χέρι σας, η ροή του αίματός σας αυξάνεται και το ανοσοποιητικό σας σύστημα τρέχει στον ιό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο γύρω από το σημείο της ένεσης , την πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια των τριών εμβολίων που έχουν λάβει άδεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αντίδραση είναι πιο συχνή μετά τα εμβόλια Pfizer και Moderna από εκείνη των Johnson & Johnson.

Τίποτα πολύ σοβαρό
Λιγότερο από το 50% των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή Johnson & Johnson ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης, σε σύγκριση με το 92% των συμμετεχόντων της Moderna και το 84% των συμμετεχόντων στο Pfizer. Στην περίπτωση του AstraZeneca, ενός εμβολίου που έχει εγκριθεί στην Ευρώπη αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ευαισθησία στο σημείο της ένεσης ήταν η πιο κοινή, επηρεάζοντας το 64% των συμμετεχόντων στη δοκιμή. Περίπου το 54% των συμμετεχόντων ανέφεραν πόνο στο σημείο της ένεσης.

Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανιχνεύει τα συστατικά ενός εμβολίου, απελευθερώνει επίσης φλεγμονώδεις χημικές ουσίες για να μας προστατεύσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένοι ασθενείς έχουν πυρετό, μυϊκό πόνο , σοβαρή κόπωση ή πονοκέφαλο αμέσως μετά την ένεση.

Η κόπωση ήταν η δεύτερη πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια στις δοκιμές Moderna και Pfizer. Το ανέφεραν σχεδόν το 69% των πιστών της Moderna και το 63% των υποστηρικτών της Pfizer. Αλλά οι πονοκέφαλοι ήταν ελαφρώς πιο συνηθισμένοι από την κόπωση μεταξύ των συμμετεχόντων Johnson & Johnson: 39% ανέφεραν πονοκεφάλους, σε σύγκριση με το 38% που ανέφεραν κόπωση. Στη δοκιμή AstraZeneca, η κόπωση και οι πονοκέφαλοι ήταν εξίσου συνηθισμένοι: περίπου το 53% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν τέτοια αποτελέσματα.

Τα δεδομένα από τα Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson βασίζονται σε κλινικές δοκιμές και τα δεδομένα AstraZeneca βασίζονται σε μελέτη 130 ατόμων .

Η κόπωση και οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση Pfizer και Moderna, αλλά όχι μετά από ένεση AstraZeneca
Μια πρόσφατη έκθεση εξέτασε παρενέργειες σε περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις εμβολίων Pfizer ή Moderna. Συνολικά, οι παρενέργειες ήταν ελαφρώς πιο συχνές μετά τις δύο δόσεις του Moderna από ό, τι μετά τις δύο δόσεις του Pfizer. Και οι παρενέργειες ήταν πιο πολυάριθμες και πιο σοβαρές μετά τη δεύτερη δόση και των δύο εμβολίων.

Οι ασθενείς με τοπικό πόνο μετά την ένεση αυξήθηκαν από 68% μετά την πρώτη δόση οποιουδήποτε εμβολίου σε 72% μετά τη δεύτερη δόση. Η κόπωση αυξήθηκε από 31% σε 54% μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης και οι πονοκέφαλοι από 26% σε 47%. Σχεδόν το 82% των ασθενών που έλαβαν τον ορό Moderna ανέφεραν κάποια τοπική αντίδραση (πόνος, ερυθρότητα, κνησμός ή πρήξιμο ) μετά τη δεύτερη δόση τους.

Το 69% των ασθενών που έλαβαν μια δόση Pfizer είχαν την ίδια δερματική αντίδραση. Επιπλέον, το 60% των παραληπτών Moderna ανέφεραν κόπωση και το 53% ανέφεραν πονοκέφαλο μετά τη δεύτερη δόση. Ενώ για τη δεύτερη δόση του Pfizer, το 48% των ατόμων που εμβολιάστηκαν ανέφεραν κόπωση και 40% πονοκεφάλους.

Το εμβόλιο AstraZeneca τείνει να έχει ισχυρότερες παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, για λόγους που οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως . Οι ειδικοί λένε ότι η αντίδραση θα μπορούσε να συνδεθεί με την τεχνολογία του εμβολίου, η οποία χρησιμοποιεί έναν γενετικά τροποποιημένο κρύο ιό για να εισαγάγει ένα γονίδιο κοροναϊού στο σώμα. Αυτός ο κρύος ιός θα μπορούσε ενδεχομένως να διεγείρει μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση από την αρχή.

Οι μυϊκοί πόνοι και οι πόνοι είναι πιο συνηθισμένοι από τα στομαχικά προβλήματα
Ο μυϊκός πόνος ήταν από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες και στις τέσσερις δοκιμές . Στο Moderna’s, το 60% των συμμετεχόντων παρουσίασαν μυϊκούς πόνους, ενώ το 38% των συμμετεχόντων στο Pfizer ανέφεραν αυτό το σύμπτωμα. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων Johnson & Johnson και το 44% των συμμετεχόντων στο AstraZeneca ανέφεραν επίσης αυτό το είδος πόνου.

Τα ρίγη ήταν λιγότερο συνηθισμένα, αλλά όχι ασυνήθιστα: το 43% των ατόμων στη δοκιμή Moderna το παραπονέθηκαν, όπως και το 32% των συμμετεχόντων στη μελέτη Pfizer και τη μελέτη AstraZeneca. Μόνο το 2% των συμμετεχόντων Johnson & Johnson ένιωσαν αυτό το αποτέλεσμα. Στις δοκιμές Pfizer και Moderna, το 15% των συμμετεχόντων ανέφεραν πυρετό, σε σύγκριση με το 9% στη δοκιμή Johnson & Johnson και το 8% στη δοκιμή AstraZeneca.

Γυναίκα που έλαβε το εμβόλιο Moderna
Συνολικά, γαστρικά προβλήματα όπως ναυτία, έμετος και διάρροια δεν συσχετίστηκαν συνήθως με εμβόλια Pfizer ή Moderna , αλλά περίπου το 14% των συμμετεχόντων Johnson & Johnson και το 22% των συμμετεχόντων στο AstraZeneca έχουν αναφέρει κάποια.

Μια συνολική σύντομη εμπειρία
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν βραχύβιες και στις τέσσερις δοκιμές . Η πλειονότητα των συμμετεχόντων της Moderna είπε ότι ξεκίνησαν την ημέρα της ένεσης και διήρκεσαν δύο ημέρες μετά από κάθε οσμή. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες στο Pfizer παρουσίασαν επίσης παρενέργειες μία έως δύο ημέρες μετά την ένεση, με την αντίδραση να διαρκεί συνήθως μόνο μία ημέρα.

Οι συμμετέχοντες Johnson & Johnson παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες εντός δύο ημερών από την ένεση. Κατά μέσο όρο, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκοί πόνοι διήρκεσαν δύο ημέρες, ενώ η ναυτία και ο πυρετός κράτησαν για μια ημέρα. Για ασθενείς που έλαβαν τον ορό AstraZeneca, οι παρενέργειες υποχώρησαν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΝΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ

Είμαι απόφοιτη της Πάντειου και αγαπώ πολύ την δημοσιογραφία, θα ήθελα μέσα απο τα κείμενα μου να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Λατρεύω τα σκυλιά και ειδικά τον αγαπημένο μου Μίσα