Αυτός είναι ο λόγος που αισθάνεσαι τρομακτικές παρουσίες γύρω σου όταν κοιμάσαι!

Αν ποτέ αναρωτηθήκατε γιατί το σώμα σας ξαφνικά κινείστε απότομα όταν κοιμάστε, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε την επιστήμη πίσω από αυτό. Έχετε παρατηρήσει τον εαυτό σας ή τον σύντροφό σας να τρέχει όταν κοιμάστε ; Μήπως κάποιος από εσάς χτυπήθηκε κατά λάθος από τα ξαφνικά σπασμένα άκρα του άλλου τη νύχτα ;

Αν και η έρευνα ήταν περιορισμένη, οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτοί οι νυχτερινοί σπασμοί είναι απόλυτα φυσιολογικοί .

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τα βιώνει τακτικά
Ο Δρ. William Kohler, ιατρικός διευθυντής του Florida Sleep Institute, πιστεύει ότι αυτές οι ξαφνικές αναταραχές, που ονομάζονται τσίμπημα, είναι πολύ συχνές με το 70% του πληθυσμού που τα βιώνει τακτικά.

Ο James K. Walsh, εκτελεστικός διευθυντής και ανώτερος επιστήμονας στο Κέντρο Ιατρικής και Έρευνας του ύπνου του Αγίου Λουκά, διατηρεί επίσης την πεποίθηση ότι αυτά τα περιστατικά είναι φυσιολογικά και εξηγεί ότι:

Περιλαμβάνει μια συνολική σωματική εμπειρία όπου ο μυς σας συστέλλεται, επομένως, τα άκρα σας τραυματίζονται ή το σώμα σας συστρέφεται. Εμφανίζονται γενικά κατά τη μετάβαση μεταξύ αφύπνισης και ύπνου

Ο κύκλος ύπνου ενός ατόμου αποτελείται από τρία στάδια πριν από την είσοδο σε αυτό που είναι γνωστό ως ταχεία κίνηση των ματιών ή ύπνο REM. Κάθε στάδιο διαρκεί περίπου 90 έως 120 λεπτά με τον κύκλο να επαναλαμβάνεται όλη τη νύχτα. Αυτά τα χτυπήματα των πνιγμών συνήθως συμβαίνουν μεταξύ της στιγμής που αρχίζετε να κοιμάστε και του πρώτου σταδίου του κύκλου ύπνου σας.

Η στέρηση ύπνου συνδέεται με συσπάσεις και έντονα όνειρα
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι ξαφνικές κλονιστικές κινήσεις συμβαίνουν κυρίως όταν στερούνται ύπνου, όπως όταν προσπαθείτε να παραμείνετε ξύπνιοι όταν έχετε κάτι σημαντικό να κάνετε. Όταν η στέρηση ύπνου είναι υψηλότερη, το σώμα μεταβαίνει από το Στάδιο 1 του κύκλου ύπνου σας απευθείας σε REM, οπότε είναι πιο πιθανό να βιώσετε νυχτερινούς σπασμούς, καθώς και ζωντανά – μερικές φορές ακόμη και – διαυγή όνειρα .

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν το σώμα μας αναγκάζεται να παραμείνει ενεργό όταν εξαντλείται στον ύπνο, ορισμένα μέρη του νευρικού συστήματος κοιμούνται, ενώ άλλα μέρη του παραμένουν ξύπνια . Αυτή η ανισορροπία προκαλεί ακούσιες μυϊκές συσπάσεις όταν κοιμάστε.

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΟΥ

Είμαι απόφοιτη Ιδιωτικού ΙΕΚ δημοσιογραφίας. Η ενημέρωση πιστεύω ότι πρέπει να είναι άμεση και αληθινή, ακόμα και αν δεν αρέσει. Λατρεύω την μόδα αλλά δεν την ακολουθώ πιστά γιατί θέλω να βάζω τις δικές μου προσωπικές πινελιές. Λατρεύω την μουσική και συνέχεια θα με δεις να έχω στα αυτιά μου ψείρες (airpods τα ονομάζουν τώρα ) :)