Αυτό συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν ακούτε περίεργους ήχους τη νύχτα!

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας όταν ακούτε ήχους που σας ξυπνούν στη μέση της νύχτας ή σας προκαλούν άγχος; Αυτοί οι ερευνητές έχουν μια απάντηση. Πώς είναι όταν ένας ήχος μπορεί να μας τρομάξει και να κάνει το στομάχι μας κόμπο μέσα στη νύχτα; Αναλύοντας πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ενός ποντικιού σε έναν περίεργο ήχο, δύο….. ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τον νευρικό μηχανισμό πίσω από αυτό το φαινόμενο. Δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο εργαστήριο Cold Spring Harbor.

Μέσα στον εγκέφαλο ενός ποντικιού
Ο ερευνητής Bo Li και ο συνάδελφός του, Xian Zhang, επικεντρώθηκαν σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, όπου οπτικά, ακουστικά ή άλλα ερεθίσματα σχετίζονται θετικά ή αρνητικά με τον τρόπο που τα βιώνουμε. Αυτό το σύστημα συνεχούς επαγρύπνησης φαίνεται να έχει υποστεί βλάβη σε άτομα που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη και η καλύτερη κατανόησή του θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών.

Οι δύο ερευνητές εκπαιδεύτηκαν αρχικά τα ποντίκια να συσχετίσουν έναν συγκεκριμένο ήχο με μια τιμωρία και έναν άλλο με μια ανταμοιβή. «Αν κοιτάξετε τα μοτίβα της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυττάρων στην αμυγδαλή, μπορείτε να ξέρετε αν το ζώο περιμένει ανταμοιβή ή φοβάται τιμωρία», λέει ο Λι. Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμωρία ήταν μια ριπή αέρα που τρομάζει το ποντίκι , ενώ η ανταμοιβή ήταν μια σταγόνα γλυκού νερού.

Είναι η προσδοκία και η εμπειρία το ίδιο πράγμα;
Χάρη στα εμφυτεύματα που τοποθετήθηκαν στον εγκέφαλο των ζώων, οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν την εξέλιξη των αντιδράσεων των ζώων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Στην αρχή του πειράματος, οι νευρώνες θα ενεργοποιηθούν χωρίς ιδιαίτερο λόγο όταν τα ποντίκια άκουσαν έναν ήχο. Ωστόσο, ένα συγκεκριμένο μοτίβο άρχισε να εμφανίζεται όταν ένας από τους ήχους συσχετίστηκε με την εισπνοή αέρα.

Αυτό το μοτίβο μοιάζει με αυτό που οι ερευνητές παρατήρησαν όταν το ποντίκι βίωσε πραγματικά τιμωρία. Ομοίως, όταν άκουσε τον ήχο που σχετίζεται με την ανταμοιβή, οι νευρώνες του ποντικιού ενεργοποιήθηκαν σαν να λάμβανε μια σταγόνα γλυκού νερού. Όταν ένας ήχος μας εκπλήσσει ή μας προκαλεί φραγκοστάφυλα, είναι πιθανό οι νευρώνες μας να ανταποκρίνονται σαν να είχαν ήδη βιώσει τον κίνδυνο με τον οποίο μάθαμε να συσχετίζουμε τον ήχο στη ζωή μας.

Ακολουθήστε το Neoblogs.gr στο Google News

Written by ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου