Αυτή η σοβαρή κατάσταση υγείας μπορεί να μην διαγνωστεί για χρόνια-Μάθε ποια τα ύπουλα συμπτώματα!

Η ενδομητρίωση δεν είναι μόνο σοβαρά επώδυνη, αλλά και ψυχικά εξαντλητική, και για αυτό το λόγο. Γνωρίζατε ότι 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχει ενδομητρίωση ; Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 1,5 εκατομμύριο γυναίκες πάσχουν από αυτήν την πάθηση και οι περισσότερες από αυτές διαγιγνώσκονται χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων τους….

Επιστροφή στα βασικά
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Τι είναι η ενδομητρίωση και γιατί είναι τόσο δύσκολο να διαγνωστεί;

Η ενδομητρίωση είναι μια μακροχρόνια κατάσταση στην οποία οι ιστοί και τα κύτταρα, σχεδόν όμοια με αυτά της επένδυσης της μήτρας, αρχίζουν να αναπτύσσονται σε άλλα μέρη του σώματος, ειδικά στις ωοθήκες και στις σάλπιγγες . Σε πολλές περιπτώσεις, η ανάπτυξη αυτών των ιστών μπορεί να προκαλέσει υπερβολικό πόνο και μπορεί να απορρίψει εντελώς το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας .

Σύμφωνα με το NHS, η συγκεκριμένη αιτία της ενδομητρίωσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αλλά μερικές από τις θεωρίες υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να καταλήξει στη γενετική .

Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στην αναγνώριση της κατάστασης . Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης, όπως σοβαρές κράμπες, πόνοι στο σώμα, δυσκοιλιότητα και στειρότητα, μπορούν επίσης να σχετίζονται με άλλες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης απορρίπτεται αμέσως, ή χειρότερα, ούτε καν λαμβάνεται υπόψη.

Ζώντας με ενδομητρίωση
Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι πολλές γυναίκες αναγκάζονται να ζήσουν με αυτήν την οδυνηρή πάθηση για πολλά χρόνια, πριν από τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Το διυλιστήριο29 μίλησε με τον φωτογράφο Ester Keate , ο οποίος πρόσφατα συνέλαβε 18 γυναίκες που ζούσαν με ενδομητρίωση. Ο Κέιτ είπε:

Παρακολούθησα έναν καλό φίλο που παλεύει με την ενδομητρίωση να πιέζεται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς.
Είναι τόσο ισχυρή γυναίκα και κατάφερε να παλέψει για να ακουστεί, αλλά συνέχισα να σκέφτομαι πόσες γυναίκες θα είχαν υποχωρήσει μετά την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη φορά που απομακρύνθηκαν από τους γιατρούς και είπαν «είναι απλά πόνοι περιόδου.
Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν τα οδυνηρά συμπτώματα από αυτήν την πάθηση. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι κανείς δεν τους πιστεύει .

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Nadine Dorries δεσμεύθηκε να αυξήσει την υποστήριξη, τη χρηματοδότηση και την έρευνα, για να προσφέρει καλύτερες λύσεις σε γυναίκες που αγωνίζονται με ενδομητρίωση. Δήλωσε:

Έχω δεσμευτεί να καλύψω τα κενά των αποδεικτικών στοιχείων για να κατανοήσω καλύτερα τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και να βελτιώσω την υγεία των γυναικών. Έχουμε παράσχει 2 εκατομμύρια λίρες, μέσω του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Υγεία, για να διερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα της χειρουργικής επέμβασης σε σύγκριση με μη χειρουργικές επεμβάσεις για τη διαχείριση χρόνιου πόνου σε έναν συγκεκριμένο τύπο ενδομητρίωσης.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για αυτήν την πάθηση , αλλά υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες είτε για την αφαίρεση των ιστών της ενδομητρίωσης, είτε για να βοηθήσουν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τον πόνο

Written by ΕΛΛΗ ΜΑΤΙΑΜΠΑ

Έχω αποφοιτήσει απο ΙΙΕΚ δημοσιογραφίας. Λατρεύω να γράφω για gossip, showbiz και ότι έχει σχέση με αυτή. Βγάζω τα άπλυτα στην φόρα χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Εκνευρίζομαι με τα ψέματα. Λατρεύω το καλοκαίρι και την θάλασσα και δεν αλλάζω την Ελλάδα μας με τίποτα