7 λόγοι για τους οποίους η περίοδος σας μπορεί να αργήσει

Η καθυστερημένη περίοδος είναι φυσιολογική και δεν είναι πάντα σημάδι εγκυμοσύνης. Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τον έμμηνο κύκλο σας.

Τίποτα δεν είναι πιο τρομακτικό από το να λείπει η περίοδος. Αλλά, προτού πανικοβληθείτε αγοράσετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν εκατομμύριο άλλοι λόγοι για τους οποίους η θεία σας μπορεί να καθυστερήσει στο πάρτι.

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την περίοδό τους κάθε 28 ημέρες , αλλά είναι επίσης κοινό οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι να είναι μικρότεροι ή μεγαλύτεροι και το μήκος τους μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ακόμη και να έχουν εντελώς ακανόνιστες περιόδους. Αυτές οι αλλαγές και οι παρατυπίες δεν σημαίνουν πάντα ένα πράγμα και θα μπορούσαν να είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως το άγχος, η άσκηση, η διατροφή και ακόμη και η απώλεια βάρους.

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους η περίοδος σας μπορεί να είναι αργά:

1. Εγκυμοσύνη
Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός και αντιμετωπίσετε μια χαμένη περίοδο, μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, αυτό μπορεί να είναι καλά ή κακά νέα, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να περιμένετε μερικές ημέρες και να κάνετε μια δοκιμή για να είστε σίγουροι.

2. Στρες
Το άγχος δεν επηρεάζει μόνο την ψυχική σας υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο καθιστώντας το μικρότερο, μεγαλύτερο ή πιο επώδυνο.

Η αποφυγή και η διαχείριση του άγχους μέσω της ξεκούρασης, της άσκησης και του διαλογισμού μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου σας. Ωστόσο, εάν το άγχος σας είναι χρόνιο ή προκαλείται από υποκείμενη κατάσταση υγείας, τότε είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν θεραπευτή.

3. Απώλεια βάρους / αύξηση
Εάν έχετε υποστεί ταχεία απώλεια βάρους, μπορεί να εξηγήσει γιατί η περίοδος σας είναι αργή. Ο σκληρός περιορισμός των θερμίδων που συχνά σχετίζεται με την απώλεια βάρους μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ορμονών απαραίτητων για τη λειτουργία του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Από την άλλη πλευρά, εάν έχετε αυξήσει το βάρος ή γενικά είστε υπέρβαροι, μπορεί να υπερπαράγετε οιστρογόνα, κάτι που μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διακοπή των περιόδων σας….

Η ταχεία απώλεια ή αύξηση βάρους θεωρείται συνήθως ανησυχητική και μπορεί να προκληθεί από διατροφικές διαταραχές, υποκείμενες καταστάσεις και ακόμη και φάρμακα. Εάν αντιμετωπίζετε γρήγορες αλλαγές βάρους, τότε θα χρειαστεί ένα ταξίδι στο γιατρό για να βρείτε μια λύση.

4. Πάρα πολύ άσκηση
Δεν είναι μόνο το ψυχικό στρες που μπορεί να αλλάξει τον έμμηνο κύκλο σας. Το σωματικό άγχος από υπερβολική άσκηση μπορεί επίσης να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών σας. Εάν έχετε χάσει πολύ σωματικό λίπος από την άσκηση, αυτό θα μπορούσε επίσης να σας αποτρέψει από την ωορρηξία.

Εάν η υπερβολική άσκηση καθυστερεί την περίοδο σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας και μειώστε τα επίπεδα δραστηριότητάς σας.

5. Αντισύλληψη
Δεν είναι ασυνήθιστο τα αντισυλληπτικά χάπια να προκαλούν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ορισμένοι τύποι ελέγχου των γεννήσεων σάς επιτρέπουν ακόμη και να παραλείψετε τις περιόδους σας σκόπιμα ή να προκαλέσετε το ενδομήτριό σας να είναι τόσο λεπτό ώστε η περίοδος σας να χαθεί εντελώς.

Άλλες μέθοδοι όπως το χάπι Progestogen-Only (μίνι χάπι) και η ράβδος Mirena μπορεί να προκαλέσουν τη διακοπή της περιόδου σας. Ωστόσο, μόλις διακόψετε αυτές τις μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων, η περίοδος θα πρέπει να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μια περίοδος που χάθηκε λόγω του ελέγχου των γεννήσεων μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική , αλλά μην διστάσετε να παρακολουθήσετε έναν γιατρό εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.

6. Εμμηνόπαυση
Τόσο η εμμηνόπαυση όσο και η περιεμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση της περιόδου σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η εμμηνόπαυση εμφανίζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και στις αρχές της δεκαετίας του ’50, αλλά στα 10-15 χρόνια νωρίτερα, τα επίπεδα των οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται, με αποτέλεσμα ορισμένες καθυστερημένες ή χαμένες περιόδους.

Μόλις ένα άτομο δεν είχε την περίοδό του σε ένα χρόνο, είναι ασφαλές να πούμε ότι έχει περάσει την εμμηνόπαυση και πιθανότατα δεν θα βιώσει ξανά μια περίοδο.

7. Ορμονικές διαταραχές
Ορμονικές διαταραχές όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και καταστάσεις θυρεοειδούς μπορεί να διαταράξουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο . Μια εξέταση αίματος μπορεί εύκολα να πάρει πολλές ανισορροπίες ορμονών, αλλά θα χρειαστεί ραντεβού γιατρού για να προσδιοριστεί η αιτία και η κατάλληλη θεραπεία.

Το PCOS είναι μια από τις πιο συχνές ορμονικές ανισορροπίες και εμφανίζεται σε μία στις δέκα γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η κατάσταση αναγκάζει τους ανθρώπους να έχουν έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό ωοθυλακίων στις ωοθήκες τους, πολλά από τα οποία δεν τα καταφέρνουν ποτέ να ωριμάσουν ή να απελευθερώσουν ένα ωάριο, με αποτέλεσμα μια χαμένη περίοδο.

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε PCOS, είναι σημαντικό να διαγνωστεί από γιατρό. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε αργότερα να οδηγήσει σε καρκίνο του ενδομητρίου.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να υποδείξουν μια ορμονική διαταραχή περιλαμβάνουν:

Αύξηση βάρους

Απώλεια μαλλιών

Ανάπτυξη τριχών προσώπου

Κούραση

Πεπτικά προβλήματα

Υπερβολικός ιδρώτας

Ακμή

Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας

Υπερχρωματισμός του δέρματος

Κολπική ξηρότητα

Πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις

Πότε να δείτε γιατρό

Εάν αντιμετωπίσετε μια χαμένη ή καθυστερημένη περίοδο και δεν είστε σίγουροι γιατί, τότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν:

Έχετε θετικό τεστ εγκυμοσύνης.

Υποψιάζεστε ότι έχετε PCOS.

Έχετε αποκτήσει ή χάσει πολύ βάρος.

Αισθάνεστε υπερβολικά αγχωμένοι ή ανήσυχοι.

Έχασες περισσότερες από τρεις περιόδους στη σειρά.

Η τήρηση ημερολογίου των συμπτωμάτων σας κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας έναρξης και λήξης της περιόδου σας, θα βοηθήσει τον γιατρό σας να προσδιορίσει τυχόν προβλήματα.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που κάνουν την παρακολούθηση περιοχών ένα εύκολο επίτευγμα, συμπεριλαμβανομένων των Flo, Clue και Life.

Written by ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

Φανατική στο κουτσομπολιό! Δεν κουτσομπολεύω, μόνο γράφω γι΄αυτό. Δεν θα κάνω εγώ αυτά που κάνω για άλλους. Είσαι δημόσιο πρόσωπο και θέλει ο κόσμος να μάθει για εσένα. Αν το ξέρω θα του πω να είσαι σίγουρος. Μου αρέσουν οι βόλτες στην παραλία το βράδυ όπου όλα είναι ήρεμα και δεν μπορώ με τίποτα τον χειμώνα.