6 τύποι επίμονου λίπους και πως να τους αντιμετωπίσεις!

Γνωρίζατε ότι το σώμα σας αποτελείται από 6 τύπους λίπους; Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λιπαρά κακά. Έχετε λευκό, καφέ και μπεζ λίπος. Ναι, έχουν διαφορετικά χρώματα. Μπορούν να αποθηκευτούν ως βασικό, υποδόριο και σπλαχνικό λίπος. Μερικά από αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία των ορμονών και να ενισχύσουν το μεταβολισμό.

Άλλα όμως μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία και να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις, καρδιακά προβλήματα, ακόμη και καρκίνο.

Λευκό λίπος – είναι καλό όταν δεν είναι υπερβολικό

Αυτός ο τύπος λίπους είναι ένας τρόπος σώματος για αποθήκευση ενέργειας για μελλοντική χρήση. Αποτελείται από μεγάλα, λευκά κύτταρα που αποθηκεύονται κάτω από το δέρμα ή γύρω από τα όργανα στην κοιλιά, τα χέρια, τους γλουτούς και τους μηρούς. Ο ρόλος του στο σώμα δεν πρέπει να υποτιμάται επειδή ρυθμίζει ορμόνες όπως οιστρογόνα, κορτιζόλη, λεπτίνη και ινσουλίνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης, οι άνδρες θα πρέπει να έχουν περίπου 14-24% σωματικού λίπους, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να παραμένουν στην περιοχή 20-20%. Τι συμβαίνει εάν έχετε λευκό λίπος; Διατρέχετε κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικό επεισόδιο, ανισορροπίες ορμονών, ηπατικές παθήσεις και καρδιακά προβλήματα.

Το καφέ λίπος βρίσκεται στον αυχένα και τους ώμους. Καίει λιπαρά οξέα για να σας κρατήσει ζεστό και προωθεί την απώλεια βάρους

Το μπεζ λίπος βρέθηκε πρόσφατα και πιστεύεται ότι αυτός ο τύπος λίπους βοηθά στην καύση λευκού λίπους. Ορισμένες ορμόνες και ένζυμα απελευθερώνονται όταν έχετε άγχος, κρύο ή όταν ασκείτε βοήθεια για να μετατρέψετε το λευκό λίπος σε μπεζ.

Το βασικό λίπος είναι απαραίτητο για τη ζωή σας! Βρίσκεται στον εγκέφαλο, το μυελό των οστών, τα νεύρα και τις μεμβράνες που προστατεύουν τα όργανα σας. Ρυθμίζει τις ορμόνες που ελέγχουν τη γονιμότητα, την απορρόφηση βιταμινών, τη θερμοκρασία του σώματός σας. Οι γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 10-15% του απαραίτητου λίπους, ενώ οι άνδρες χρειάζονται μόνο το 2-5%.

Το υποδόριο λίπος αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα μας. Είναι κατασκευασμένο από συνδυασμό τριών χρωμάτων λιπών. Μπορείτε να πιέσετε ή να τσιμπήσετε αυτό το λίπος στα χέρια, την κοιλιά, τους μηρούς και τους γλουτούς σας.

Το σπλαχνικό ή “λίπος της κοιλιάς”, το πιο μισητό, είναι το λευκό λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιά σας και γύρω από το συκώτι, τα νεφρά, το πάγκρεας, τα έντερα και την καρδιά.

Ο στόχος σας είναι να έχετε ένα κανονικό% όλων των τύπων λίπους. Ενώ το υπερβολικό λευκό σπλαχνικό λίπος μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία σας. Πρέπει να τρώτε υγιές λίπος για να χάσετε βάρος! Θα κερδίσετε βάρος εάν τρώτε υδατάνθρακες, σάκχαρα, μεταποιημένα τρόφιμα, αλλά αν πάτε για αβοκάντο, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά και έλαια, το σώμα σας θα κάψει περισσότερο σπλαχνικό λίπος.

Εάν η διατροφή σας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε εκλεπτυσμένα σάκχαρα και μεταποιημένα τρόφιμα, είστε πιο επιρρεπείς σε σπλαχνικό λίπος! Οι διατροφολόγοι προτείνουν μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Συνδυάστε μια διατροφή με ασκήσεις δύναμης που αυξάνουν το μεταβολισμό, χτίζουν άπαχους μυς και αποτρέπουν τη μελλοντική αύξηση βάρους.

Το λίπος δεν είναι εχθρός σας. Ο στόχος είναι να ελέγξετε το επίπεδό του και όχι να υπερφαγείτε. Εάν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη, δεν θα έχετε προβλήματα με το σπλαχνικό λίπος!

Written by ΕΜΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Από μια ταπεινή blogger αποφάσισα να γίνω αρθρογράφος και ταυτόχρονα έχω ξεκινήσει μαθήματα για να γίνω και δημοσιογράφος. Αγαπώ την φύση και προτιμώ την φύση απο την βοή της πόλης. Μεγάλη μου επιθυμία κάποια στιγμή να καταφέρω να αποκτήσω ένα σπίτι μέσα στην φύση όπου θα ζω με ηρεμία