Connect with us

αρτηριακη πιεση,αρτηριακη πιεση φυδιολογικεσ τιμεσ,αρτηριακη πιεση τιμεσ ηλικια,αρτηριακη πιεση και παλμοι,αρτηριακη πιεση και ματια,αρτηριακη πιεση και ζεστη,αρτηριακη πιεση συμπτωματα,αρτηριακη πιεση τιμεσ,αρτηριακη πιεση διατροφη αρτηριακη πιεση,αρτηριακη πιεση φυδιολογικεσ τιμεσ,αρτηριακη πιεση τιμεσ ηλικια,αρτηριακη πιεση και παλμοι,αρτηριακη πιεση και ματια,αρτηριακη πιεση και ζεστη,αρτηριακη πιεση συμπτωματα,αρτηριακη πιεση τιμεσ,αρτηριακη πιεση διατροφη

LIFE

Μάθε γιατί πρέπει να προσέχεις από μικρή ηλικία την πίεσή σου-Δεν θα πιστεύεις τι μπορείς να πάθεις!

Published

on

Η υγεία της καρδιάς και η απόδοση του εγκεφάλου σας έχουν στενή σχέση μεταξύ τους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ένας στους τρεις ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχει από υπέρταση, δηλαδή υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό το ζήτημα αυξάνει τους κινδύνους για σοβαρές, μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή…..

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η διαβίωση με αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους από την εμφάνιση γνωστικών προβλημάτων.

Παρόλο που ο εγκέφαλός σας είναι μόνο το 2% του σωματικού σας βάρους, χρειάζεται περίπου το 20% της συνολικής παροχής αίματος που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να πάρουν αρκετό οξυγόνο, γλυκόζη και άλλα θρεπτικά στοιχεία.

Η μη διαχειριζόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει σημαντικά τα αγγεία , μειώνοντας τη ροή του αίματος σε όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Με τον καιρό, αυτό το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή εγκεφαλικών κυττάρων και αλλαγές στη γνωστική λειτουργία.

Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε από πολλές μελέτες από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Μία από τις σημαντικότερες έρευνες, η Atherosclerosis Risk in Communities Neurocognitive study, παρακολούθησε την υγεία και την ψυχική απόδοση περίπου 1.200 Αμερικανών ανδρών και γυναικών ηλικίας 45 έως 64 ετών κατά τη διάρκεια είκοσι ετών. Μεταξύ αυτών, σχεδόν το 24% ήταν Αφροαμερικανοί, ενώ η πλειονότητα των συμμετεχόντων (76%) ήταν λευκοί.

Κατά τη διάρκεια του 1990-1992 όλα τα μέλη κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε γνωστικά τεστ, τα οποία μετρούσαν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τις μαθησιακές δεξιότητες και την ταχύτητα επεξεργασίας.

Οι ίδιες δοκιμές για τα ίδια άτομα έχουν πραγματοποιηθεί έξι χρόνια αργότερα και μετά το 2011-2013.

Ιατροί εμπειρογνώμονες επικοινωνούσαν με τους συμμετέχοντες ετησίως, μέτρησαν την αρτηριακή τους πίεση και έλαβαν πληροφορίες σχετικά με όλα τα ληφθέντα φάρμακα (ιδιαίτερα τα αντιυπερτασικά χάπια).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ψυχική δυσλειτουργία ήταν 6,5% υψηλότερη σε εκείνους που είχαν υπέρταση. Αλλά αυτό αφορούσε κυρίως ανθρώπους που ανέπτυξαν αυτήν την κατάσταση υγείας στη μέση ηλικία.

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης στα τέλη της δεκαετίας του ’60, της δεκαετίας του ’70 ή του ’80 δεν συσχετίστηκε με σημαντικές αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να θεραπεύσετε τις χρόνιες παθήσεις σας και να πάρετε όλα τα φάρμακα σύμφωνα με τη συνταγή του γιατρού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μακροχρόνιας μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι, που έλεγξαν την αρτηριακή τους πίεση και έπαιρναν φάρμακα, είχαν λιγότερες δυσκολίες στη μνήμη και το σκεπτικό από εκείνους χωρίς κατάλληλη θεραπεία.

Ακόμα κι αν, η μελέτη ARIC είχε παρατηρητικό χαρακτήρα και δεν μπορούσε να αποδείξει ότι η υπέρταση είναι ένοχος της γνωστικής παρακμής, η ισχύς της είναι στη διάρκεια και την ποσότητα των μελών της.

Όλοι οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα συμφωνούν ότι η πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία με χάπια.

Προσθέστε περισσότερα τρόφιμα φιλικά προς την καρδιά (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ωμέγα-3), μείνετε σωματικά δραστήριοι, ρίξτε επιπλέον κιλά εάν είστε υπέρβαροι, σταματήστε το κάπνισμα και χαλαρώστε με το αλκοόλ. Αυτές οι απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ευημερία σας και να αποτρέψετε μεγάλο αριθμό ασθενειών.

Πάντοτε με τραβούσε η δημοσιογραφία. Είμαι απόφοιτη Ιδ.ΙΕΚ και απο την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να γράφω πρώτα ως blogger και στην συνέχεια κάνοντας την πρακτική μου σε διάφορες ιστοσελίδες. Πλέον θεωρώ ότι είμαι κατασταλαγμένη και ξέρω ποια είναι η είδηση που ενδιαφέρει τον κόσμο. Μου αρέσει να ταξιδεύω και όποτε μπορώ το κάνω. Λατρεύω την χώρα μας και την φωτογραφία. Δεν υπάρχει περίπτωση να με δεις στην φύση και να μην έχω φωτογραφική μηχανή μαζί μου

Trending